Eurovolební megashow. Vyhlašování výsledků evropských voleb v srdci EU zblízka

10. červen 2024

Výběr nových europoslanců je za námi. Podle očekávání přinesl posílení evropské pravice a krajní pravice a oslabení liberálů a zelených. Nejnovější Bruselské chlebíčky přímo z Evropského parlamentu vás vezmou do zákulisí vyhlašování výsledků eurovoleb a ke všemu, co se dělo kolem něj. A byla to velká show. „Ukazuje to, jak důležitý je tento moment,“ poznamenává jeden z hostů speciálního dílu podcastu, francouzský zpravodaj Thibault Maillet.

Hlavní jednací sál bruselského sídla europarlamentu se na závěr voleb proměnil v multimediální divadlo s velkým pódiem a obří obrazovkou. Část lavic, kde normálně zasedají evropští poslanci, zmizela pod masivní konstrukcí, ze které vysílaly televizní štáby doslova z celého světa.

Bruselské chlebíčky v Evropském parlamentu (zleva): Filip Nerad, Anna Urbanová, Zdeňka Trachtová

„Máme tady přes tisíc novinářů. Nejvíc jich přijelo z Německa, Belgie, Španělska a Francie. Jsou tady ale i novináři ze zemí mimo Evropskou unii, hlavně z Británie, ale třeba i z Japonska,“ přibližuje tisková atašé Evropského parlamentu Hana Raissiová.

Opulentní vyhlašování

„Abych byl upřímný, my novináři, kteří působíme tady v Bruselu, nevídáme takové množství kolegů na denní bázi,“ přiznává bruselský zpravodaj France Télé Thibault Maillet, který spolu s autory Bruselských chlebíčků a stovkami dalších novinářů sledoval vyhlašování výsledků eurovoleb přímo v působišti budoucích europoslanců.

„Před pěti i deseti lety to vyhlašování nebylo tak opulentní. Teď mám poprvé pocit, že je to megaakce. Megashow,“ hodnotí letošní pojetí eurovolební noci pamětník posledních třech evropských voleb, zpravodaj slovenské tiskové agentury TASR Jaromír Novák.

Televize v hemicyclu Evropského parlamentu

Americký styl

A nepřehání. Představování výsledků pojal Evropský parlament v americkém stylu. Na obří obrazovce za nasvíceným pódiem v hlavním sále se střídá interaktivní grafika s videoklipy, nad hlavami přítomných novinářů přejíždí na laně kamera jako na sportovním zápase a celá prezentace je pojatá spíš jako velký koncert.

Thibault Maillet

„Celé to ovládá na 200 techniků, inženýrů a produkčních. Normálně tady v Evropském parlamentu na tenhle technický provoz máme 50 lidí,“ ilustruje rozsah celé akce Stephane Rigaud z technické správy europarlamentu.

Jaká nálada panovala u frakcí během vyhlašování výsledků? Co se podávalo u liberálů a co u socialistů? Kdo jsou hlavní vítězové a poražení těchto voleb? A kdo vyhrál v naší tipovací soutěži? Poslechněte si speciální díl Bruselských chlebíčků.

Spustit audio