Epidemiolog Smejkal: Z rozvolňování mám obavy, je toho moc. Čísla jsou stále vysoká

7. duben 2021
Jak zvládnout pandemii

Česká republika se připravuje na rozvolňování. V pondělí 12. dubna se do škol vrátí žáci prvního stupně, otevřou se některé provozovky a uvolní se pravidla pro setkávání lidí a cestování mezi okresy. Jak to hodnotí epidemiolog Petr Smejkal, člen odborné skupiny MeSES? 

V úterý v Česku přibylo 5522 potvrzených případů covidu. Je to podle vás číslo povzbudivé, nebo stále příliš vysoké?

Pokračuje trend poklesu, ale pořád to není oněch kýžených 1000, tam jsme se stále nedostali. nechtěli jsme, aby se školám říkalo „rozvolnění“, když k nim ale přidáme vše, co se 12. dubna stane, tak to skutečně rozvolnění bude. 

Čtěte také

Mám z toho obavy, je toho moc. Každá jednotlivá věc sama o sobě nic velkého neznamená – chápu, že děti rostou a potřebujete jim koupit boty nebo sešit. Tomu rozumím. Je tam shromažďování 10 lidí uvnitř, je tam cestování mezi okresy… S námi byly konzultovány pouze zoologické zahrady. 

To vše se děje za situace, kdy se ve firmách stále co sedm dní testuje samoodběrovými antigenními testy. Kdo by z toho neměl obavy? Navíc zatím nevíme, jak dopadly Velikonoce. 

Vnímáte, že dřívější čísla byla tak vysoká, že ta nynější jsou sice stále vysoká, ale psychologicky působí jako nízká?

Přesně tak, nízká ale nejsou. Jsou pořád velmi vysoká. Trend je dobrý, pořád ale nejde o kýženou incidenci 100 případů na 100 tisíc za sedm dnů. Jiné státy se ohlížejí i na percentuální záchyt z PCR testů, který je u nás také stále velmi vysoký.

Navrhovaná rotační výuka by mohla riziko nákazy ve školách snížit až o 90 procent, řekl to člen vašeho poradního orgánu. Na základě čeho?

Je to na základě modelových studií. Je to logické, děti jsou pět dní ve škole a pak devět dní v karanténě, už tohle pomáhá. Samozřejmě nám píšou nespokojení rodiče, ale věřím, že když to funguje ve světě a jsou na to data, musíme tím začít. Nemůžeme pustit všechny třídy naráz. Vždy bude někdo nespokojený, psala mi třeba maminka, která nechce děti pustit do školy vůbec. Je třeba ale politikům vysvětlit, že nemohou uspokojit každého, že musí udělat rozhodnutí.

Jak se skupině MeSES spolupracuje s premiérem Andrejem Babišem? Jak hodnotí konec Jana Blatného na ministerstvu zdravotnictví? Poslechněte si celý rozhovor s epidemiologem Petrem Smejkalem.

autoři: Jan Pokorný , als
Spustit audio

Související