Ekonomická nejistota a nižší ceny. Češi volí kvůli pandemii raději nájemní bydlení

7. srpen 2020

Češi míří do nájmů. A to nejvíc za posledních pět let. Shodují se na tom realitní makléři a taky zprostředkovatelské portály, které Radiožurnál oslovil. Na řadě míst klesly ceny, a to hlavně v Praze. Lidé si teď můžou vybírat i z lukrativních adres přímo v centru metropole.

Pronájem garsoniéry přímo v historickém jádru Prahy, a to jen pět minut chůze od Karlova mostu. Cena? Osm a půl tisíce korun měsíčně, včetně poplatků. Ještě před pár měsíci by si zájemci výrazně připlatili.

Stejný scénář je taky u větších bytů, jak potvrzuje oblastní manažer pro Prahu společnosti M&M Reality Jan Martina. „Stále přibývá nabídek na pronájem nemovitostí. Není teďka komplikací získat byt do pronájmu na Kampě dispozičně 2+kk za cenu 15 tisíc měsíčně plus poplatky. Troufnu si říct, že v únoru by cena byla 25 tisíc korun plus poplatky.“

Přišli o zahraniční klienty

Majitelé nemovitostí, kteří svoje byty pronajímali jen krátkodobě, totiž s příchodem pandemie koronaviru a vládních opatření přišli o klientelu ze zahraničí. A začali proto byty nabízet k dlouhodobému pronájmu i za cenu výrazného zlevnění. Nabídce se pak přizpůsobili i ostatní vlastníci objektů, říká mluvčí nájemního portálu Bezrealitky František Brož.

Čtěte také

„Aktuálně se pražský byt v průměru pronajímá za 276 korun za metr čtvereční, namísto původních 290 korun, které jsme ještě mohli zaznamenat ve statistikách na začátku roku. Naopak v Brně a na jižní Moravě cenový růst pokračuje.“

Od dubna do června podle Brože zamířilo do pronajatých nemovitostí skoro o polovinu lidí víc než loni. Jen přes portál Bezrealitky si během čtvrt roku Češi mezi sebou pronajali zhruba 13 tisíc bytů.

„Těch důvodů přesunu do nájmů je celá řada. V první řadě je to tedy ekonomická nejistota současnosti. Celá řada lidí si nechce brát hypotéku, raději volí přesun do nájemního bydlení. Druhým důvodem je pak skokově vyšší dostupnost nájemních bytů v Praze,“ vysětluje Brož. 

Chata za dva miliony 

To ceny nemovitostí k prodeji rostly i během koronavirové krize. Podle indexu Hypoteční banky zdražily vůbec nejvíc byty - od roku 2010 o více než 60 procent. Do konce roku by se ale růst cen mohl podle makléřky společnosti RE/MAX Kateřiny Holoubkové zastavit.

„Zároveň ale platí, že některé komodity – jako jsou například chaty či horské apartmány – mohou naopak své ceny kontinuálně zvyšovat, jelikož poptávka po těchto komoditách stále roste.“

Třeba horský apartmán v Krkonoších v současnosti stojí skoro stejně jako nový byt v Praze. Průměrná cena za metr čtvereční přesáhla hranici sto tisíc korun. A například chatu v Beskydech, která se ještě v roce 2015 prodávala za 700 tisíc korun, si nový majitel koupil za bezmála dva miliony korun.

autoři: Zuzana Švejdová , prh
Spustit audio

Související