Ekologům se nelíbí golfové hřiště u Hluboké

20. únor 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Ekologové ze sdružení Calla a Jihočeské matky se obrátí na ombudsmana Otakara Motejla v případu výstavby golfového hřiště v Hluboké nad Vltavou. Spor mezi investorem a ekology se táhne léta, přestože územní řízení pro výstavbu osmnáctijamkového golfového hřiště na Podskalské louce u Hluboké nad Vltavou bylo zastaveno, terénní práce zde pokračují. Ekologové přizvali soudní znalkyni z Akademie věd ČR Boženu Šerou a ta zjistila, že vlastník louky provádí úpravy k přípravě hřiště, ale zastírá to snahou o kultivaci louky. Danu Moravcovi z českobudějovické stanice ČRo upřesnila, o jaké terénní práce vlastně jde.

Božena Šerá: Typ úprav přímo souvisí s výstavbou golfového hřiště, protože tímto způsobem je i popisován v technické průvodní zprávě ke stavbě.

Podskalskou louku vlastní Josef Pur. Jaké terénní úpravy na svém pozemku dělá?

Josef Pur: Směřují k zlepšení stavu, který je na Podskalské louce. Odstraňuji všechny nežádoucí skládky, zábradlí, skoky, protože dříve tam byla dostihová dráha. V podstatě na první pohled dochází k zlepšení plochy jako louky, to znamená plochy k zemědělskému využití.

Jisté je to, že na Podskalské louce terénní úpravy provádějí. Podle ekologů vedou k vybudování golfového hřiště, podle investora nikoliv. Problémem č.2 je v celé kauze to, že se Božena Šerá na Podskalskou louku vůbec nedostala, totiž nesměla.

Božena Šerá: Já jsem zažádala vlastníka o vstup na pozemky a on mi prostřednictvím svého právního zástupce nedoporučil, abych vstoupila na ty pozemky, takže jsem byla vázána na veřejné komunikace, ze kterých lze tu lokalitu svým způsobem obhlídnout, ale nevkročila jsem tam.

Vlastníka louky Josefa Pura jsem se samozřejmě zeptal, proč soudní znalkyni vstup na pozemek zakázal.

Josef Pur: Paní doktorka se na mě obrátila telefonicky, řekla mi na čí objednávku je požadován tento posudek, a protože má dlouhodobé zkušenosti s ekologickými aktivitami, z těchto důvodů jsem vstup na pozemek nedoporučil. Vím, že tyto všechny záležitosti jsou prostě vedeny účelově a chtěl jsem se této nepříjemnosti vyhnout.

A v tom je problém. Investor tvrdí, že znalecký posudek nemůže být objektivní, protože Božena Šerá na pozemku nebyla. Předseda Agrární komory Jihočeského kraje a městský radní v Hluboké nad Vltavou Pavel Dlouhý to řekl jasně.

Pavel Dlouhý: Tak já si myslím, že zejména soudní znalec, který má zpracovat posudek, pakliže nemá možnost si opatřit potřebné údaje, tak by ho vůbec neměl zpracovávat, protože to je velmi závažný dokument.

Božena Šerá tvrdí, že objektivní je, protože území je protkané místními komunikacemi, ze kterých se dá přehledně prohlédnout celý prostor. Ke zpracování posudku to stačí. Jako soudní znalec by ani nemohla posudek potvrdit kulatým razítkem, kdyby objektivní nebyl.

Božena Šerá: Já bych ho nemohla odevzdat, kdybych si za tím nestála.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autor: Dan Moravec
Spustit audio

Více z pořadu