Dubrovnicko zasáhly přívalové deště

12. červenec 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Voda zaplavila ulice. Bez elektřiny zůstaly tisíce lidí. Horská služba zachraňovala z hlubokého kaňonu sportovce. Vychází nová mapa Makarské riviéry. Split nabízí velké množství suvenýrů.

Vlna bouřek zasáhla jih Chorvatska. V Dubrovniku způsobily přívalové deště záplavy a dopravní kolaps, jaký místní lidé nepamatují. Mezi 14. a 15. hodinou napršelo 68 litrů vody na metr čtvereční. Voda nestíhala odtékat kanalizací a valila se ulicemi města od části Ploče až do Gruške luke a sídliště Mokošica. Bouřka vyřadila z provozu také trafostanici Komolac. Bez elektřiny zůstaly tisíce obyvatel přímořských obcí na Dubrovnicku. Hasiči zasahovali v budovách, do kterých voda natekla, mimo jiné ve školce Palčica. Nepřízeň počasí neovlivnila dopravu lodí, ani letecký provoz.

Horská služba zachraňovala z hlubokého kaňonu řeky Cetiny sportovce, vlastníka specializované agentury na canyoning. Muž se zranil pod vodopádem Gubavica. Horská služba dostala upozornění mobilem v poledne. Do sanitky zraněného dopravila po více než pěti hodinách. Muž se totiž zranil ve 200 metrů hlubokém kaňonu, odkud ho záchranáři museli vlastními silami vytáhnout. Vrtulník nemohli použít kvůli vedení vysokého napětí. Náčelník horské služby Vinko Prizmič zásah zhodnotil jako úspěšný. Dodal, že je to důležitá příprava na případné další zásahy, protože zájem lidí o canyoning roste.

Vychází nová mapa Makarské riviéry a Biokova. Zpracoval ji Chorvatský hydrologický institut. Mapa je ve čtyřech světových jazycích - chorvatštině, angličtině, němčině a italštině. Je určena pěším turistům, cyklistům, horolezcům a také všem, kteří chodí do přírody. Autoři mapu doplnili informacemi o tom, co stojí za to si prohlédnout i čeho by se turisté měli na Makarské a Biokovu vyvarovat. Institut připravuje podobné mapy dalmatinských ostrovů. Prvním z nich je ostrov Vis.

Nabídka suvenýrů ve Splitu je velká, ale jen málo z nich se váže ke Splitu. Turisté kupují hodně například levanduli, rozmarýn nebo vonné oleje z ostrova Hvar. Některé suvenýry mohou být dražší než 600 kun. Turisté ale nejčastěji nakupují levnější a menší předměty, které snadno převezou. Přesto v turistickém centru návštěvníci Splitu kupují nejčastěji miniatury dalmatinských domů a výrobky z kamene v ceně od 80 do 150 kun. Speciální nabídkou pro turisty i místní obyvatele jsou panenky v dalmatinském kroji a sošky Maruliča nebo Grgura. Prodavači říkají, že turisté nevyžadují suvenýry typické pro Split, ale chtějí věci, které zobrazují Dalmácii.

Ani dnes nebude chybět přehled kurzů ve Splitské bance. Za 100 českých korun dostanete 22 kun a 72 lipa, euro směníte za 7 kun a 22 lipa.

Ceny benzínu zůstávají stejné jako včera. Za litr benzínu Euro 95 zaplatíte 7 kun a 75 lipa a litr nafty vás bude stát 6,96

Počasí v Dalmácii:
Předpověď uvádí na severním a středním Jadranu vítr severovýchodní a severní 8 až 18 uzlů, místy až 24. Jinde severozápadní vítr 6 až 16 uzlů. Moře bude na stupni 2 až 3, ve Velebitském kanálu v noci 3 až 4.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu