Drábová: Hrozba z Černobylu? Šílenci v Moskvě ho jen využívají jako symbol, aby vystrašili lidi

Ruští vojáci ve čtvrtek obsadili odstavenou jadernou elektrárnu Černobyl, která vybuchla v roce 1986. V jejím areálu je dodnes úložiště jaderného odpadu. Ukrajinci se teď bojí, že jeho poškození by mohlo představovat vážné nebezpečí pro celou Evropu. Jak reálná je to hrozba ve vysílání Radiožurnálu vysvětlila jaderná fyzička a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Může to být skutečně nebezpečné, kdyby Rusové poškodily sarkofág?

Čtěte také

Já mám za to, že je to spíše práce se symbolem Černobylu a využívání tohoto symbolu pro vyděšení lidí, kteří jsou už tak dost nešťastní, protože Ukrajina je opravdu v této chvíli nešťastná země.

To, co by se mohlo teoreticky na Černobylu stát, i za použití velmi intenzivně výbušnin, nebude mít důsledky za hranice té už vysídlené třicetikilometrové zóny. Je to už přece jen 36 let od té havárie. Takže bych řekla, že šílenci v Moskvě využívají toho symbolu pro to, aby vystrašili lidi.

Takže opravdu by se ta tragédie, která se stala před 36 lety podle vás opakovat neměla?

Na Černobylu zcela jistě ne.

Mohou ale Rusové nějakým způsobem podle vás reaktor zneužít?

Já jsem řekla, myslím si, že jediný způsob, jakým ho mohou využít, je využití tohoto havarovaného reaktoru jako symbolu a vnímaného nebezpečí spíše než reálného.

Jak to v Černobylu teď vůbec vypadá?

Černobylský reaktor, ten čtvrtý havarovaný, je překryt zbrusu novým sarkofágem, tedy ochrannou obálkou, která by měla vydržet dalších, řekněme sto let, aby Ukrajina získala dostatek času pro úplně bezpečnou likvidaci roztaveného jaderného paliva, které se stále pod dvěma sarkofágy nachází.

Co se týká okolí jaderné elektrárny Černobyl, tak to je zcela stabilizované a nehrozí žádné nebezpečí.

Slyšeli jsme, že podle ukrajinských představitelů se tam nalézá úložiště jaderného odpadu a že právě v případě zásahu by se radioaktivní prach mohl dostat dále do Evropy. Proč se mluví o tom radioaktivním prachu?

Radioaktivní prach by se jistě mohl rozptýlit, ale zcela jistě ne dále do Evropy. Ty důsledky by byly lokální.

Černobyl na kolečkách. Honza Dušek si přes handicap roztroušené sklerózy splnil další životní sen
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.