Dominik Duka: Kdyby Evropa přijala úplně každého migranta, tak se sama rozpadne

18. březen 2016

Česko patří k národům, které se nadprůměrně obávají všeho cizího. Bojíme se tak i migrantů, kteří houfně míří do Evropy. Není to ale nic nového, v naší historii najdeme mnoho podobných obav.

Obava z migrantů není v naší historii nic nového. Podle arcibiskupa Dominika Duky najdete podobné postoje v Dalimilově kronice, u Husitů nebo během národního obrození. „Během posledních 25 let přišlo do naší země téměř půl milionu migrantů,“ říká. Bylo to Romové ze Slovenska, Ukrajinci, Bělorusové...

Xenofobie tady přitom nebyla. „Šlo o přirozenou migrační vlnu, která ale postupovala podle bezpečnostních a už dřív nastavených principů.“ Současná vlna migrantů ale vyvolává jen strach a chaos. „Navíc byla vyprovokována politikou německé kancléřky Angely Merkelové.“

Strach a chaos

Na zmatku podle Duky participují dva extrémní postoje. Jeden říká „Ani nohu!“ a zapomíná přitom na základní stavební kameny naší společnosti: solidaritu, soucit a empatii. Druhý říká „Chceme každého, klidně miliony!“ bez ohledu na to, co to bude znamenat.

Čtěte také

„Odvážím si tvrdit, že kdyby stejně velká migrační vlna letos znovu zasáhla Německo, projeví se to i na naší ekonomice.“ Unie totiž nemá žádný plán na integraci. „A kdybychom přijali každého z 80 milionů lidí, kteří k nám chtějí, znamenalo by to rozpad celé společnosti,“ varuje primas český.

Celosvětová katastrofa

Migranti a uprchlíci v tranzitním táboře Gevgelija

A kdyby se dali do pohybu ještě lidé ze severní Afriky a Předního východu, nemohli bychom jim pomáhat už ani my. „Byla by to světová katastrofa. A tak musí migrace zajímat i OSN. Už to není jen otázka Evropy. Je to ekonomicko-společenský problém, který zasahuje celosvětovou populaci.“

K lidem, kteří se migrantů obávají, by se podle kardinála mělo mluvit s mnohem větším poučením. Upozorňovat na rizika, ale i na to, co stát dělá proto, aby se integrace zdárně podařila.

Proč hlesá důvěra lidí v OSN a EU, a to dokonce na své historické minimum? Jak kardinál vidí březnové události roku 1939? Proč mají mezinárodní smlouvy často jen hodnotu papíru? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis , Dominik Duka
Spustit audio