Dokážeme bojovat proti kyberzločincům, ale proti státům to jde těžko, přiznává zakladatel firmy ESET

2. listopad 2022

Ukrajinští obránci nebojují proti ruským agresorům pouze konvenčními prostředky. Také v méně viditelném kybernetickém prostoru se obě strany snaží využívat vlastních výhod a útočit proti slabinám protivníka. „Mnohé industriální technologie jsou přímo spojeny s komunikací po internetu, takže se dají napadnout i touto cestou. Ochrana těchto věcí je tak extrémně důležitá, zvláště v době války,“ konstatuje Miroslav Trnka, spolumajitel slovenské antivirové firmy ESET.

Jeho společnost prý s Ukrajinou spolupracovala ještě před začátkem konfliktu, a to nejen na komerční bázi.

Čtěte také

„Naši činnost ve svém projevu ocenil i prezident Volodymyr Zelenskij, který nás výslovně jmenoval, že jsme pomáhali chránit ukrajinskou infrastrukturu před útoky ruských hackerů,“ uvádí.

ESET například jako první odhalil škodlivý kód, takzvaný wiper, kterým Rusko útočilo na ukrajinské počítačové systémy. Podle Trnky je v kyberprostoru výrazně těžší zjistit původce útoků, je to prý ale možné.

Celý svět přeceňoval sílu ruské elektronické armády. Nejsou na tom tak dobře.
Miroslav Trnka

„V mnohých případech se to podařilo, ale upřímně řečeno pro nás je důležitější ochrana uživatelů před útokem, než zabezpečit potrestání viníka,“ dodává s tím, že Ukrajina se účinně brání a v některých ohledech i přebírá iniciativu.

Čtěte také

„Celý svět trochu přeceňoval sílu ruské elektronické armády. Nejsou na tom tak dobře, jak se nám snažili podsouvat. Podobná situace je, zdá se, i s ruskou armádou,“ podotýká Trnka.

Společnost pár dnů po začátku války zastavila prodej svých produktů v Rusku a Bělorusku, přitom jen v Rusku měla obrat v řádu desítek milionů eur. „To není zanedbatelná částka. V současné době si neumím představit, že bychom prodej opět spustili. Uvidíme, až válka skončí, ale zatím to neplánujeme,“ deklaruje.

Od graffiti ke státnímu zločinu

ESET v září oslavil 30 let existence a za tu dobu se prý problematika kyberbezpečnosti výrazně proměnila.

Když jsme začínali, tak softwarové infiltrace prováděli nejčastěji studenti.
Miroslav Trnka

„Když jsme začínali, tak softwarové infiltrace prováděli nejčastěji studenti. Bylo to něco jako digitální graffiti, kdy člověk chce své dílko rozšířit po světě,“ popisuje.

To se zásadně změnilo okolo roku 2003, kdy kriminálníci přišli na způsoby, jak na tom vydělat peníze, a to stále sofistikovanějšími způsoby.

„Nejhorší na tom je, že v posledních letech se podobnou cestou vydaly i některé státy. To je pro antivirové firmy velmi náročné, protože můžete bojovat proti zločincům, ale velmi těžko se bojuje proti státu,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Od roku 2016 funguje v Česku Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost a instituce mají ze zákona povinnost se starat o svou bezpečnost i na tomto poli. „Zákon je jedna věc a druhá je chuť ho prosazovat. Ale myslím, že Česko je na dobré cestě,“ soudí.

Trnka připomíná, že ESET v Česku investuje do vytváření nových pracovních míst a podpory výzkumu.

„Česko je známé tím, že je tu velmi mnoho šikovných odborníků. Doufám, že je budeme schopni přesvědčit, jak zajímavou prací, tak finančním ohodnocením,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus.

autoři: Jana Magdoňová , ert
Spustit audio

Související