Dohoda o Severním Irsku v Británii jasně projde a udělá tečku za brexitem, tvrdí velvyslankyně v Londýně

13. březen 2023

EU a Spojené království se dohodly na řešení vleklých sporů o Severoirský protokol brexitové smlouvy. Zatímco britský premiér Rishi Sunak a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová to vyzdvihovali jako velký průlom a nový začátek vzájemných vztahů, na ostrovech se čekal velký odpor. Ten ale překvapivě nepřišel. „Sunakovi se podařilo dohodu vykomunikovat předem a pak ji dobře vysvětloval v parlamentu,“ soudí velvyslankyně v Británii Marie Chatardová.

„Předpokládám, že bude schválená velkou většinou hlasů. Teď jsem slyšela odhady, že by proti mohlo hlasovat pouze dvacet až třicet konzervativních poslanců,“ přibližuje česká diplomatka zákulisní informace z britské vládní strany. Podporu nové dohodě s unií přislíbili také opoziční labouristé.  

Hlavní neznámou tak zatím zůstává, jak se k ní postaví severoirští unionisté, na jejichž nesouhlasu a neochotě ho plnit ztroskotalo fungování Severoirského protokolu v původní podobě. Tento odpor vedl i ke kolapsu vlády v Severním Irsku, který trvá dodnes. Pokud ji budou dál blokovat, nebude to podle velvyslankyně Chatardové ale mít vliv na to, že se nová dohoda začne uplatňovat v praxi.

„Tahle dohoda stejně projde britským parlamentem a stejně bude naplňována. Pouze nebude v Severním Irsku funkční vláda a funkční parlament a budou nové volby,“ předpovídá možný vývoj na britské scéně. „Jakmile ta dohoda bude definitivně schválená a začne se postupně naplňovat, tak si troufám říct, že se brexit už řešit nebude,“ říká česká ambasadorka.

Co všechno tato dohoda obsahuje a kdo v ní víc ustoupil? A věděli diplomaté unijních zemí, co Brusel a Londýn dojednávají? Jaký vliv má brexit na současné potíže Británie. I to prozradí tyto Bruselské chlebíčky.

autoři: Filip Nerad , agf
Spustit audio