Dobré krmivo poznáte na kvalitě srsti, tvrdí odborník na výživu psů a koček Pučálka

4. červenec 2018

Mají psi chutě? Může být pes vegetarián? A co je to BARF? ptala se Michaela van Erne Martina Pučálky, který se už dvacet let specializuje na správné krmení psů a koček.

Většina majitelů psů se stále při nákupu krmiva řídí výší jeho ceny, říká Martin Pučálka: „Často se setkáváme s tím, že jsou zákazníci překvapeni, čím byli schopní krmit a že vůbec neměli tušení, že krmivo, které používají, je pro psa vysloveně nevhodné."

Co je to BARF?
BARF je náhrada přirozené stravy, k jejíž výrobě se používá syrové maso, vnitřnosti, kosti a přílohy. Maso se v syrovém stavu smíchá, nabalíčkuje a zmrazí, čímž se zlikvidují paraziti, které by mohlo obsahovat. Servíruje se v kombinaci s kostí a přílohou, zejména rýží nebo bramborami. Nevýhodou tohoto způsobu krmení je vysoká finanční náročnost, komplikovaná logistika a také nároky na skladovací prostor.

„Myslím, že dnes je ekonomicky příznivá doba na to, aby si téměř každý majitel psa mohl dovolit kupovat mu kvalitní stravu,“ dodává s tím, že bychom se neměli řídit pouze hezkým obalem nebo výší slevy v supermarketu.

V Kopřivnici cvičí psy na vyhledávání rakoviny. Uspět může voříšek i starý pes

Psi v Kopřivnici hledají rakovinu

Možná i váš pes nebo třeba voříšek od sousedů může diagnostikovat rakovinu dřív než lékařské přístroje. Dokázat se to snaží výzkumníci v Kopřivnici. Dvakrát do týdne k nim docházejí dobrovolníci se svými psy a trénují na vzorcích krve.

Lidská strava do psího jídelníčku nepatří

Co by mělo tedy obsahovat kvalitní krmivo? Důležitý je podle specialisty na výživu psů a koček především vysoký podíl masa a absence obilovin. Psí suchá strava, která je běžně k dostání v supermarketu, ovšem často obsahuje jen kolem pěti procent masa, což je žalostně málo.

„Dobré krmivo vždy poznáte na kvalitě srsti, na vitalitě psa, na tom, jestli mu chutná, a za čtvrté také na kvalitě stolice,“ vypočítává Martin Pučálka klíčové faktory, které by měly majiteli psa prozradit, jestli jej krmí dobře.

Svým psům dávám žvýkací pamlsky, které je zabaví a navíc jim to čistí zubní kámen a dásně.
Martin Pučálka, odborník na správnou výživu psů a koček

A hned také vyvrací zažitou domněnku, že přilepšování lidskou stravou psovi neškodí. „Například sůl obsažená v uzeninách je pro zvířata už od poměrně malého množství toxická,“ varuje odborník a na přilepšenou radí použít spíš kus syrového masa nebo kvalitní pamlsky, kterých je už na trhu dostatek.

autoři: Michaela van Erne , and
Spustit audio