Do Kyjeva přiletělo 1000 členů ruských speciálních jednotek, tvrdí opozice. Oficiální místa mlčí

26. leden 2014

Podle ukrajinské opozice přiletělo dnes odpoledne do Kyjeva kolem tisíce příslušníků speciálních ruských jednotek Specnaz. Oficiální místa informaci nepotvrdila, podobné zprávy se ale objevily už dříve. Kvůli pohřbu jednoho z demonstrantů opozice odvolala plánovaný masový protest, památku mrtvých protestujících připomínají Ukrajinci i v Praze.

„Informaci o tom, že ve dvě hodiny místního času přiletělo do Kyjeva asi tisíc příslušníků zvláštních zásahových sil z Ruska oznámil Andrej Parubij, velitel shromáždění Euromajdan v centru Kyjeva. Žádné oficiální potvrzení tato informace samozřejmě nemá,“ hlásil z jednoho z kyjevských letišť zpravodaj Českého rozhlasu v Kyjevě Martin Dorazín.

Opozice vyslala na všechna kyjevská letiště své lidi, aby zjistili, co je na tom pravdy.

Vojáci měli přiletět v civilu a pak se podle opozice převléknout do uniforem ukrajinských zvláštních zásahových jednotek.

„Tato informace už se objevila několikrát i v předchozích týdnech a měsících, oficiálně ale nikdy nebyla potvrzená,“ vysvětlil Martin Dorazín.

Po nočním obsazení Ukrajinského domu, což je bývalé Leninovo muzeum na Evropském náměstí, se situace v Kyjevě uklidnila. Opoziční aktivisté celou tuto velkou budovu uklízejí. Na střeše ale údajně našli nábojnice a náboje po ostřelovačích, kteří stříleli na demonstranty.

„Opoziční poslanci požádali prokuraturu, aby vyšetřila, jestli opravdu na té střeše byli ostřelovači nebo ne,“ dodal zpravodaj v Kyjevě.

Ministerstvo obrany vydalo prohlášení, že armáda rozhodně zasahovat nebude, alespoň prozatím. Demonstrantům podle Iva Dokoupila z české pobočky Člověka v tísni vyhovuje mrazivé počasí, které v Kyjevě panuje.

Protesty na Ukrajině

„Je tady více barikád. Jsou stavěné především ze sněhu, takže demonstranti si pochvalují mráz, který tady dosahuje až minus 18 stupňů, protože ze sněhu se tak stal beton. I nadšení a odhodlání po tragických událostech stouplo,“ popsal Doukoupil.

Ukrajinská opozice odvolala na dnešek plánovaný masový protest kvůli pohřbu jednoho ze zabitých demonstrantů. V Kyjevě uctí památku obětí demonstrací, ostatky jenoho z mrtvých mají dorazit přímo na náměstí Majdan.

V úterý by měl o krizi na Ukrajině mimořádně jednat parlament. Opozice už odmítla návrh prezidenta Viktora Janukovyče, aby její lídři obsadili místa v rekonstruované vládě.

Prezident nabídl post premiéra Arseniji Jaceňukovi, vůdci strany Vlast. Ten ale nabídku odmítl a prohlásil, že opozice ze svých požadavků nesleví.

„Za svými požadavky si stojíme. Úterý bude soudný den. Nevěříme jim jediné slovo,“ komentoval prezidentovu nabídku Jaceňuk.

Opozice trvá na podpisu asociační dohody s Evropskou unií, vypsání předčasných voleb a propuštění politických vězňů, včetně expremiérky Julije Tymošenkové.

autoři: mdo , Olga Kořánková
Spustit audio