Do dveří vchází nejdřív majitel, ne pes, říká zvířecí psycholog Skácel. Přidává i radu, jak psa odnaučit úzkosti

28. září 2023

Podle zvěrolékaře a zvířecího psychologa Alexandra Skácela jde velmi snadno poznat, kde vládne v rodině „pán“ a kde pes. „Bohužel se to víc týká žen, ale když si majitel myslí, že čím na něj bude hodnější, bude hodné a víc poslouchat i to zvíře, ve skutečnosti je to přesně naopak. Například u dominantní agresivity, kde se objevuje i pokousání, je lidem potřeba vysvětlit, že i do dveří vchází nejdřív majitel, ne pes,“ říká v pořadu Hovory.

Dominantní agresivita, separační úzkost, posttraumatický syndrom – to všechno jsou poruchy, které musí zvířecí psycholog často řešit.

Čtěte také

„Po pandemii se stala hodně častou separační úzkost. To znamená, že pejsek není schopen být sám doma a cítí se opuštěný. Vůbec tomu nerozumí, je naštvaný a dělá vše proto, aby se majitel co nejdřív vrátil.“

„Takže se počůrá, pokálí, roztrhá nové kozačky za šest tisíc, strhne záclony, zničí gauč atd. To všechno jsou signály, kterými vás volá zpět. Řešení je poměrně těžké a hodně záleží na druhu plemene, stáří zvířete a nejen to.“

„Pokud je to reálné, poradím pořídit si druhé zvíře. Přestože často narazím a dozvím se, že jsem se snad zbláznil,“ popisuje s úsměvem. „Jsou na to ale už velmi dobré léky – chemické i přírodní. Ale nejdůležitější je výchova, resp. odnaučování.“

Jak odnaučit psa úzkosti?

  • nejlépe na barevné prostěradlo položíte pamlsky
  • pak odejdete z místnosti, kde pes je, do nějaké druhé a tuto dobu postupně zvyšujete (začínáte na dvou minutách, končíte půl hodinou, kdy už i můžete jít z bytu pryč)
  • když to zvíře vydrží, dostane pamlsek, když ne, děláte jakoby nic, uděláte si pauzu a pak znovu
  • pamlsek by měl být takový, který má zvíře nejraději (a neměl by ho dostat za jiný výcvik)

„U tohoto cvičení chci zdůraznit, že je nesmírně důležité nespoléhat jen na léky – ať už chemické, nebo přírodní –, ale také psa cvičit,“ přidává radu veterinář a psycholog.

Pokud máte doma agresivního psa nebo útěkáře, může se stát, že jen zrcadlí trable svého pána. To už si ale poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory, ptá se Tatiana Čabáková.

Spustit audio

Související