Do Chorvatska se valí medúzy

29. červenec 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Jadran očekává nájezd medúz, které dosud sužovaly Itálii. Kontroly na čerpacích stanicích prokázaly různou kvalitu benzínu. Tento víkend bude na silnicích opravdu kritický.

Jadran očekává nájezd medúz. Vítr je přináší od Otranty naproti východnímu pobřeží. Jejich velkému výskytu se v blízké době nejspíš nevyhnou Istrie a ostrovy Krk, Cres, Lošinj, Dugi Otok, Pag, Vis a Lastovo. Pokud vás medúza spálí, doporučujeme oškrabat její zbytky z kůže a inkriminované místo posléze potřít octem.

Nejen medúz bude v Chorvatsku požehnaně. V souvislosti s blížícím se domácím svátkem feragosto se na Jadran chystá asi 600 tisíc Italů. Ti si v první polovině srpna berou kolektivní dovolenou. Přestože mají moře i ve své vlasti, více jak čtvrtina Italů jezdí na dovolenou do zahraničí. Chorvatskou pokladnu čeká více jak 20 miliard eur, které zde Italové hodlají utratit.

Čtyři mrtví a šest zraněných. Tak skončila tragická dopravní nehoda, která se včera kolem jedné odpoledne stala v tunelu Ledenik za účasti dvou kamionů a devíti osobních aut. Řidič kamionu narazil do osobního vozdila, které doslova sešrotoval pod kola kamionu sotjícího před ním. V důsledku srážky do sebe posléze narazilo dalších osm aut. Nehodu nepřežili muž., žena a dvě děti ze Záhřebu. Mezi zraněnými jsou i turisté z Polska a Německa. Za střet může pravděpodobně řidič kamionu, který se v tunelu s povolenou šedesátkou hnal podle neoficiálních informací rychlostí 100 km v hodině.

Na čerpacích stanicích bude dnes hodně nabito a dá se očekávat, že provozovatelé si na tržby stěžovat nebudou. Přesto nebo možná právě proto se ceny například v síti INA nepohnuly ani o lipa - za litr eurosupru 95, tedy obdoby Naturalu 95, zaplatíte rovných 8 kuna, za eurodiesel pak 7 kuna 60 lipa.

V souvislosti s pohonnými hmotami jsou zajímavá i poslední zjištění kontrolních orgánů. Pokud chcete mít jistotu, tankujte do svých aut pouze Eurosuper nebo Eurodiesel. Čerpací stanice nabízejí také super 95 nebo Super plus 98 a také diesel - v tomhle případě vám mohou hrozit problémy, pokud byste se snažili ušetřit a tankovat levnější palivo. Podstatná část těchto pohonných hmot totiž podle kontrol nesplňuje normy a je doporučena jen pro vozy bez katalyzátorů do roku výroby 1999.

Pokud přepočítáváte nejen ceny pohonných hmot na koruny, tak vězte, že za českou stokorunu vám ve Splitské bance dají 24 kuna a 82 lipa, za sto korun slovenských dostanete 18,56, výslednou částku pak ještě nepatrně sníží poplatek za směnu. V soukromých směnárnách jsou kursy méně výhodné.

Už jste v našich zprávách slyšeli, že Itálie, Rakousko a Francie zažívají jeden z nejhorších víkendů na silnicích. Předpokládáme, že nás posloucháte u moře a že pokud se budete muset dnes nebo zítra na rakouské dálnice pustit, bude to směrem do Čech - a v tom případě není situace tak kritická, jako na příjezdových cestách k moři. I dnešní špička v Chorvatsku ale stojí za to - sobota coby tradiční odjezdový a příjezdový den na mnoha místech způsobila doslova neprostupné zácpy, které ale postupně odeznívají a chorvatský autoklub hlásí, že provoz je už jen mírně zvýšený. Přesto ve svých časových plánech počítejte s kolonami, a to především na Jadranské magistrále.

Na hraničním přechodu Bajakovo budete na výjezdu několik desítek minut čekat, kolona tam dosahuje délky zhruba tří kilometrů. Větší hustotu provozu, ale téměř bez čekání, hlásí i z přechodů Macelj a Kaštel. Trajektové spoje zatím zvládají nápor turistů bez delších zpoždění.

Počasí

Předpověď počasí pro Jadran tvrdí, že i zítra bude na celém pobřeží velké teplo, denní maxima se budou pohybovat mezi 34 a 36 stupni. Jasnou oblohu ale tu a tam zatáhnou mraky, ze kterých může místy i pršet, v bouřkách se očekává krátkodobé ochlazení na zhruba 27 stupňů. Déšť se ale většině území spíš vyhne.

Jachtařům bude stále vát do plachet mírný západní vítr o rychlosti do 8, výjimečně do 12 a na otevřeném moři v nárazech i do 20 uzlů. Viditelnost očekávejte stále vynikající mezi 10 a 20 kilometry, moře bude na stupni 1-2.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu