Do Česka míří papež Benedikt XVI.

26. září 2009
Zprávy

Po 12 letech očekává Česká republika další papežskou návštěvu. Praha, Brno a Stará Boleslav jsou posledními zahraničními zastaveními, kam v letošním roce Benedikt XVI. zavítá.

Cesta Benedikta XVI. se koná na pozadí 20. výročí od pádu komunismu a také 20 let od svatořečení Anežky České. Podle vatikánského mluvčího chce papež podpořit církev v zemi, kde je většina obyvatel bez víry.

"Země, která zeměpisně a historicky leží v srdci Evropy a v uplynulém století prošla dramatickým vývojem, potřebuje znovu nalézt důvody pro víru a naději," prohlásil před příjezdem do České republiky Benedikt XVI.

Jeho návštěva se těší velké pozornosti a mše v Brně a Staré Boleslavi by mělo navštívit na 150 tisíc poutníků. Řada z nich ovšem přijíždí z Polska a Slovenska. Kromě veřejných vystoupení mohou věřící spatřit papeže v jeho tradičním papamobilu.

Na bezpečnost budou dohlížet stovky vojáků a elitních policistů

Bezpečnostní opatření jsou ještě přísnější než při návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy letos v dubnu. V akci bude na 450 vojáků a 300 elitních policistů. Přílet Benedikta XVI na letiště v Praze Ruzyni se čeká v půl dvanácté.

Benedikt XVI. je prvním papežem, který využívá k oslovení širokých vrstev nejmodernějších technologií. Má vlastní stránky na facebooku. Začátkem roku spustil Vatikán papežovu osobní stránku na You Tube.

Lidé tam mohou pravidelně sledovat novinky z papežova života. Objeví se tam i záběry z cesty po České republice. Papežovy kroky bude sledovat přes 3000 zástupců médií z celého světa.

V Brně se čeká 120 tisíc věřících

Už dnes se začnou sjíždět poutníci do Brna, kde se zúčastní nedělní mše. Organizátoři očekávají až 120 tisíc lidí. V areálu, který pro tuto příležitost vyrostl na letišti v Brně Tuřanech, je vše téměř připraveno, dnes čekají areál už jen zvukové a světelné zkoušky.

Až areál prověří bezpečnostní experti Vatikánu a z policejního Útvaru pro ochranu ústavních činitelů, celá oblast se uzavře. Do bezprostřední blízkosti pódia bude mít přístup jen několik lidí.

Pódium pro papeže na letišti v Brně-Tuřanech

Ve tři hodiny odpoledne se pro poutníky otevře stanové městečko, kde budou moci zdarma přenocovat. Přímo v improvizovaném kempu pro ně organizátoři připravili večerní koncert. V nedalekém kostele ve Šlapanicích se mohou věřící připravovat na papežskou mši celonoční tichou adorací.

Příliv lidí do Brna zastaví na šestadvacet hodin dopravu na dálnici D1. Už dnes v 18 hodin bude mezi 196. a 203. kilometrem tato dopravní tepna zcela uzavřena a změní se v parkoviště pro auta a zejména autobusy. Těch přijedou do Brna dva tisíce.

autoři: ima , kls , jma
Spustit audio