Dnes Světový den chronické obstrukční plicní nemoci

20. listopad 2002
Zdraví

Chronická obstrukční plicní nemoc u nás postihuje asi 800 tisíc mužů a žen. Jde o závažné onemocnění, které může skončit i smrtí. Právě 20. listopad vyhlásila Světová zdravotnická organizace Světovým dnem chronické obstrukční plicní nemoci. Povídali jsme si o ní s místopředsedou Pneumologické společnosti České republiky doktorem Viktorem Kašákem.

Jedná se o chronické onemocnění, často vznikající jako následek chronické bronchitidy, které postupně vede k ucpávání průdušek. Dochází i k poškození plic a změnám ve funkcích srdce. Ve světě touto chorobou trpí asi 800 milionů lidí.

Kašák: Asi 95 procent nových případů jsou vždy kuřáci. Je to závažná nemoc na kterou se i umírá. Ve světě jí podlehne asi 3 miliony osob ročně, u nás kolem 2 tisíc. Začíná se projevovat velice plíživě a nenápadně, ve srovnání s astmatem nemá tak dramatický začátek. Čtyřicetiletý kuřák už může mít příznaky této choroby.

Příznaky chronické obstrukční plicní nemoci je kašel s vykašláváním, dušnost a snížená fyzická kondice. Touto nemocí netrpí pouze muži, ale i ženy.

Kašák: Máme u nás kuřáckou emancipaci, ženy stále více kouří a přibývá u nich výskyt chronické plicní nemoci. Není zcela vyléčitelná, jedná se o celoživotní zátěž. Prvence by nebyla těžká. Kdybychom nekouřili, nevystavovali se styku s dráždivými látkami, tak u nás nevznikne. U astmatiků se objevuje pouze asi v 5 procentech.

Přestat kouřit by bylo nejlepší pro každého, kdo nechce být touto chorobou zaskočen. Hůře jsou na tom pracovníci dolů a hutí.

Kašák: Takové prostředí není nikomu prospěšné, obyvatelé velkých měst přicházejí také do styku, díky automobilovému provozu, se škodlivými látkami. Pokud se sejde kouření a znečištěné prostředí, nebezpečí se stupňuje.

autor: svp
Spustit audio

Více z pořadu