DIY aneb Udělej si sám. Projevem této kultury není jen kutilství

27. říjen 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

„Do it yourself“, zkráceně DIY, se v angličtině ve svém původním významu „udělej si sám“ nejprve používalo pro označení činností, kterým u nás říkáme domácí kutilství.

Mezinárodního rozšíření se ale tento pojem dočkal až poté, co si ho přisvojily různé nezávislé hudební subkultury, především punk. To se stalo v sedmdesátých letech.

Postupně se DIY přístup rozšířil i do jiných oblastí lidské činnosti. Zpravidla nějakým způsobem souvisí s odporem proti konzumní společnosti a s ohledem na životní prostředí.

Podstatou DIY je vytváření, pozměňování a opravování věcí bez pomoci profesionálů. Obyčejní lidé i umělci, vyznávající etiku DIY, raději obětují svůj čas a úsilí, aby vlastníma rukama vyrobili něco, co by mohli snadno koupit v obchodě nebo objednat u specialistů.

Mezi nejtypičtější projevy DIY kultury patří vydávání knih a časopisů, takzvaných zinů. Hudebníci zase sami prodávají alba, nahraná ve vlastní režii. Běžné je také třeba svépomocné opravování kol a jiné techniky, samozásobitelství, šití a pletení oblečení nebo výroba drobných ozdob.

autor: mit
Spustit audio