Diskuse kolem památníku Bohuslava Martinů v Poličce

13. únor 2002
Co nás pálí , Co nás pálí

Zcela novou a moderní podobu by měl za několik let dostat Památník Bohuslava Martinů v Poličce. Věc má ale jeden háček, na jeho přestavbu chybí peníze. Rekonstrukce je přitom nutná, protože současnou stavbu lze označit za havarijní. Zda se jí skutečně památník dočká, zjišťoval Miroslav Ponomarev.

Ředitel Městského muzea v Poličce David Junek upozorňuje, že rekonstrukce přijde celkem na 25 mil.Kč.

David Junek: V podstatě se jedná o výměnu dožitých stropů, výměnu střešní krytiny, opravu krovu, kompletně novou elektroinstalaci, rekonstrukci vnějšího pláště a kompletně vnitřní vybavení.

Podle starosty Poličky Víta Čéšky část nákladů uhradí příspěvek z Nadace Bohuslava Martinů.

Vít Čéška: K těmto penězům, které představují 1,5 mil.Kč bychom přihodili něco ze svého a zahájili tolik potřebnou rekonstrukci muzejních budov.

David Junek: Pokud by se podařilo tuto částku navýšit na částku 6 mil.Kč, můžeme začít s rekonstrukcí, neboť tato částka se rovná první etapě stavebních prací.

Tvrdí ředitel Městského muzea v Poličce David Junek. Částka, kterou letos město na rekonstrukci Památníku Bohuslava Martinů přispěje, bude podle starosty Víta Čéšky rozhodně daleko menší.

Vít Čéška: Finanční možnosti města jsou omezené. Samozřejmě, že bychom velmi rádi zrealizovali ty rekonstrukci muzejních budov na památník, ale stejně tak bychom velmi rádi pochopitelně udělali i více investičních akcí i z jiných oblastí kultury.

David Junek: Samozřejmě očekáváme i přímé dotace z ministerstva kultury a přísun peněz by bylo potřeba navýšit tím způsobem, aby v roce 2009, kdy bude 50.výročí úmrtí Bohuslava Martinů, byla celá stavba dokončena a předána veřejnosti.

Dodává ředitel muzea David Junek, podle kterého by nová expozice měla odpovídat době vzniku, tedy začátku 21.století.

David Junek: Počítá se jednak se zapojením počítačů a jednak různé interaktivní objekty, které by reagovaly na přítomnost diváka a jeho pobyt v muzeu by udělaly svým způsobem atraktivní.

Martina Muchová: Určitě tam bude možnost poslechnout si hudbu Bohuslava Martinů podle vkusu posluchače, bude tam audio a video sálek, kde si diváci budou moci prohlédnout filmy o Bohuslavu Martinů.

Doplňuje pracovnice Městského muzea v Poličce Martina Muchová. Expozice ale spatří světlo světa za předpokladu, že se podaří sehnat dost peněz, což podle starosty Víta Čéšky rozhodně nebude letos.

Vít Čéška: Pak bude záležet také na vůli budoucích zastupitelstev, zda-li se ta rekonstrukce podaří do toho roku 2009.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autoři: mkp , Miroslav Ponomarev , spr
Spustit audio

Více z pořadu