Dětská centra by potřebovala dotaci od kraje

24. říjen 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Dětská centra na Novojičínsku, která slouží jako speciální školy pro vozíčkáře a děti s kombinovanými vadami, mají potíže s financováním svozu žáků. Aby mohla vzdělávat handicapované školáky, kteří se běžnými linkovými autobusy přepravovat nemohou, musejí získat peníze od sponzorů.

Dětské centrum v Kopřivnici navštěvuje 60 žáků spádově z poloviny Nový Jičín. Většinu z nich svozový autobus dětského centra ráno vyzvedne v místě bydliště a zaveze do školy. Odpoledne naopak. Také vozíčkáři a děti s kombinovanými vadami mají povinnou školní docházku a do jiné školy chodit nemohou, upozorňuje ředitelka Dagmar Jančálková.

"Tam je takové postižení, že žádná základní škola ani jiná speciální škola blíže bydliště je nemůže přijmout. Vlastně to je jediná šance, aby toto dítě mohlo chodit do školy a vzdělávat se."

Náklady na provoz svozového autobusu činí 400 000 Kč ročně. Tuhle, pro mnohé zanedbatelnou sumu, však speciální škola lepí dohromady, jak se dá. Rodiče platí od 3 000 do 6 000 Kč ročně. OÚ však nedal na svoz dětí ani korunu. Jednání s Ministerstvem práce a sociálních věcí k penězům také nevedla. Na svoz dětí přispívají některé městské úřady, například v Kopřivnici, v Bílovci a ve Studénce velmi slušnou sumou. Ostatní spíše jen symbolicky. Většinu peněz tak musejí rodiče a vedení školy vyškemrat od sponzorů. Podobnou zkušenost mají také v dětském centru v Novém Jičíně, potvrzuje ředitelka Marcela Komendová.

"Je to pořád situace z roku na rok. Navíc vlastně auto se opotřebovává, protože má najeto obrovské množství kilometrů, čili se zvyšují náklady na údržbu auta."

Dětská centra na Novojičínsku spoléhají, že jim s financováním svozu dětí pomůže krajský úřad. Zástupce hejtmana Moravskoslezského kraje Josef Jalůvka o nutnosti zastřešit svozy dětí do regionálních center nepochybuje.

"Kraje byly zřízeny proto, aby řešily regionální problémy. Toto je, podle mého, regionální problém, když se dovážejí děti ze vzdálenosti desítek kilometrů a měla by to být jedna z priorit."

Také vedoucí odboru školství KÚ Tomáš Bouda potvrdil, že kraj by mohl svozy dětí financovat. Věc má však háček.

"Kraj samozřejmě by mohl, když už ta otázka jiná, ta legislativa tomu nebrání, tomu momentálně brání rozpočty, ekonomika."

Kraj totiž nemá vlastní příjmy, a jak to bude s jeho rozpočtem, se zatím neví. Jisté tak je, že letos nedostanou dětská centra na svozy dětí ani korunu, a proto musejí opět spoléhat na sponzory.

Přepsal: Česká informační agentura.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu