Dětem se má zpívat odmalička, míní Zdena a Václav Fleglovi z Dismanova dětského souboru

1. červen 2014

„Snažíme se pro děti chystat různorodé úkoly, více je to baví a jsou zvídavé,“ shodují se Zdena a Václav Fleglovi, kteří vedou Dismanův rozhlasový dětský soubor. Na propagaci tolik nesází – při konkurzech nepotřebují návaly a jsou raději, pokud si k nim děti najdou cestu samy. „Když děti odrostou a v rozhlase zůstanou, tak je to pochvala pro nás i naše předchůdce,“ dodává Zdena Fleglová. Oba dva manželé byli Hosty Radiožurnálu moderátorky Patricie Strouhalové.

Jaké jsou nejnovější aktivity dismančat? Tak například na loňském táboře děti zpracovaly rozhlasovou historii, samy napsaly text, který ve studiu nahrály. Nejnovějším představením je ale Knoflíková válka, která dala příležitost 14 klukům a jedné holčičce. „Je to dílo našich asistentů středoškoláků, kteří díky tomu vědí, co je to zodpovědnost a jak se starat o mladší,“ nastiňuje Zdena Fleglová.

Čtěte také

Kultura a vzdělání zušlechťuje, dělá člověka člověkem. „Dětem se má zpívat a vyprávět odmalička, důležitý je oční kontakt, pohádku přečíst a převyprávět. A nejdůležitější není, že se staráme o potomka, musíme nejdříve zušlechťovat sama sebe, abychom mohli předávat dál,“ míní.

Podle Václava Flegla děti dnes méně píší a schází tvořivá schopnost, vše mnohdy končí na délce textové zprávy v mobilním telefonu. „Pro kreativitu a umění zvládat v životě úkoly je potřeba více, než nalézt palcem datum na mobilu,“ vysvětluje.

Zdena a Václav Fleglovi v rozhovoru s Martou Kottovou a Elou Weissbergerovou

Co nového chystá Dismanův dětský soubor? A jak vypadá takový konkurz do souboru? I to jste mohli slyšet mezi 10 a 11. hodinou v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio