Děsivá svědectví z obléhaného Mariupolu. Chystá se Rusko zaútočit na Kyjev? Válka na Ukrajině, den 23

18. březen 2022

Podle údajů ukrajinské armády ruské útoky na mnoha místech polevily. Rusové se teď údajně soustřeďují hlavně na udržení už dříve obsazených pozic a připravují zřejmě útok na Kyjev. Britská rozvědka ale uvádí, že se Ukrajinci v posledních dnech opravdu tvrdě brání a jejich protiútoky podle Britů dost podstatně omezují útočné schopnosti Ruska. Ráno byly i přesto slyšet výbuch také ve Lvově na západě země. Poslechněte si záznam speciálního vysílání k válce na Ukrajině. 

Ukrajinská rozvědka zase mluví o velkých ztrátách na straně Rusů, nízké morálce, nedostatku zkušených velitelů a taky špatném zásobování municí a palivem. To jsou zřejmě důvody, proč zatím Rusové větší útok na Kyjev nepodnikli.

Čtěte také

Jinak ale ruské jednotky dál obléhají a ostřelují města Černihiv a Severodoněck, převzali kontrolu nad Izjumem a výbuchy teď ráno hlásí také západoukrajinský Lvov. Bojuje se taky u Mykolajeva a Mariupolu, odkud se lidé snaží průběžně evakuovat - ruská střelba ale situaci komplikuje.

Pokračuje i ostřelování města Sumy. Rusové tam zasáhli například auto, v němž zemřela dívka a  zabili taky muže, který do města rozvážel jídlo. Ukrajinské úřady i dnes plánují otevřít humanitární a evakuační koridory z ostřelovaných měst.

Svědectví o strachu a zkáze

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová prohlásila, že Rusko na Ukrajině žádná města nebombarduje a že všechny fotografie a videa pocházejí z dílny NATO. Svědectví lidí, kterým se v posledních dnech podařilo uprchnout z obléhaných ukrajinských měst, ale usvědčují ruský režim ze lži. S těmi, kdo se rozhodli riskovat život a uniknout z těžce bombardovaného Mariupolu natáčel zpravodaj Martin Dorazín.

Čtěte také

„Co mám říct? Ostřelují nás, letadla nepřetržitě shazují na město bomby, jako odpověď letí rakety Grad, hoří domy. Projektily dopadají všude, bez ladu a skladu, nikdo neví odkud. Ze všech stran něco padá, včetně domů. Lidé jsou zavření ve sklepích, děti křičí a pláčou. Není jídlo ani voda. Dva týdny jsme tak seděli doma bez plynu a elektřiny. Vodu jsme nabírali z říčky. Lidé k ní scházeli a kolem létaly střely. Vařili jsme si za neustálého bombardování na ohništích, v bytě byly čtyři stupně a spali jsme oblečení,“ vypráví uprchlice Anna.

Rusko bez podpory v Radě bezpečnosti OSN

Rada bezpečnost OSN dnes měla probírat situaci na Ukrajině a rezoluci, kterou vypracovalo Rusko a označilo ji za humanitární. Nakonec Moskva ale návrh sama stáhla, protože pro něj nesehnala ani podporu Indie a Číny, které považuje za spojence. Mezinárodní soudní dvůr OSN v Haagu už ve středu nařídil Rusku okamžitě zastavit válečné operace na Ukrajině, což Moskva podle očekávání odmítla.

Co pro Moskvu znamená, že zůstala osamocená v Radě bezpečnosti OSN? Dá se z rozhodnutí Indie a hlavně Číny usuzovat, že ruskou invazi na Ukrajinu nepodpoří ani materiální pomocí? Jak se daří masivní uprchlickou vlnu zvládat Polsku, jehož hranice překročilo už více než dva miliony lidí? A jsou uprchlíci přicházející z Ukrajiny dostatečně proočkovaní? Poslechněte si celý ranní speciál.

autoři: Radiožurnál , and
Spustit audio