Děláme si co chceme! Rokování s Levag o debutové nahrávce i rodném městě

30. leden 2024

What’s wrong with Pilsen? Tak se ptá se na svém první albu dříve čtveřice, nyní pětice Levag, která operuje právě v Plzni. Nás ve Špíně to samozřejmě nenechalo chladnými a museli jsme si je pozvat do studia. A takhle natřískáno jsme dlouho neměli, dorazili totiž za námi v kompletní sestavě, aby s námi probrali nejen desku a plzeňství, ale i problémy spojené s náhlým nedostatkem vegetace v okolí jejich zkušebny.

Jana, Karel, Marie, Pavel a Vladislav to je v současnosti kompletní sestava plzeňské punkové kapely Levag. První vlaštovky štěbetající o jeji existenci začaly vylétat na jaře roku 2022. Dlouho si vystačili pouze s živákem z pražské Eternie, začátkem letošního roku ovšem doručili první oficiální materiál album s uštěpačným názvem What’s wrong with Pilsen?, které nahrávali v Habartově u Františka Jiráka.

Levag se s ničím moc nemažou, skladby často nedosahují svou stopáží ani magické hranice dvou minut. Obnažení hardcore punkových kořenů probíhá i u rychlých a úderných textů, které jsou sice anglicky, ale Marie nám promptně osvětlila, co jí k této volbě vede. Krom toho, že jsme se dozvěděli, co všechno si Levag potřebují dělat po svém, jsme také zkusili rozkrýt tajemství tvrzení z titulu nahrávky a poručili si coffee to go.

Proč se rozhodli přidat druhou kytaru a jak dlouho se tenhle krok pekl? Které známé tváře DIY scény v sestavě najdeme? Jak to je v současnosti v Plzni s prostory pro pořádání koncertů a kdo je v tomto ohledu nejaktivnější? Jaký je pravý důvod textů v angličtině? Na jakém (ne)existujícím minilabelu vyjde jejich deska na kazetě? A co vlastně vedlo k založení Levag? Poslechněte si celý rozhovor ze záznamu!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.