Definitivní rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo padne v řádech týdnů, věří prezident Unie státních zástupců

Státní zástupce zřejmě navrhl zastavit trestní stíhání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Jak je možné, že tato zpráva unikla na veřejnost ještě před finálním rozhodnutím? „Zatím neznáme meritorní rozhodnutí, ale rozumím tomu, že je veřejnost ze situace zmatená,“ říká v rozhovoru s Marií Bastlovou Jan Lata, prezident Unie státních zástupců. 

Čtěte také

Na definitivní rozhodnutí v celé kauze si ještě musíme počkat. Přitom už minulý týden Městské státní zastupitelství v Praze avizovalo, že „lze předpokládat, že v pondělí příštího týdne bude možné veřejnosti sdělit, zda bylo rozhodnutí v této věci vypracováno, či zda  dozorový státní zástupce navrhl prodloužení lhůty“ – jinými slovy avizovalo rozhodnutí, které ještě definitivně nepadlo. Jak je to možné?

„Je zjevné, že to Městské státní zastupitelství komunikovalo pod určitým tlakem, vzhledem k úniku informace o tom, jak Jaroslav Šaroch hodlá rozhodnout,“ hodnotí Jan Lata. „Nechci ale udělovat hraběcí rady, jak to mělo zastupitelství komunikovat.“

Změna názoru

Postoj Jaroslava Šarocha je tedy zatím pouze konceptem pro finální rozhodnutí. „Dozvěděli jsme se zatím jen to, že Jaroslav Šaroch změnil svůj právní názor. Což znamená, že se tím kauza prodlužuje, rozumím tomu, že z toho veřejnost může být zmatená nebo znepokojená. Nelze ale nic jiného než vyčkat na to, jak skončí aprobační proces, tedy zda se se závěrem Jaroslava Šarocha ztotožní vedoucí státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze.“

A kdy budeme znát definitivní rozhodnutí v celé kauze? Jde prý o komplikovanou kauzu, Jan Lata ale věří, že rozhodnutí padne v řádech týdnů, nikoliv měsíců. „Meritorní rozhodnutí by mělo být náležitě odůvodněno a veřejnosti vysvětleno,“ dodává.

Proč státní zástupce Jaroslav Šaroch nedoprovodil své rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo objasňujícím zdůvodněním? A je zastavení trestního stíhání po čtyřech letech běžné? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Marie Bastlová , als
Spustit audio