Další padělatel nebyl padělatelem

29. říjen 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

V kauze padělatelů kompaktních disků byl zproštěn obvinění další z údajných pachatelů. Vyšetřovatel po téměř roce uznal, že 55letý Svatopluk Švarcer není hlavou gangu padělatelů. Nedávno zastavil trestní stíhání proti jemu údajnému komplicovi Josefu Horvátovi.

Svatopluka Švarcera i Josefa Horváta označila policie loni v zimě za členy největšího gangu padělatelů kompaktních disků v kraji. Policisté jim zabavili nahrávky a obvinili je. Oba muži skončili ve vazební věznici. Pak se ovšem objevil posudek Mezinárodní federace fonografického průmyslu. Podle něj policie zabavila tisíce disků, které jsou originály a ne padělky. Svatopluk Švarcer je vášnivým sběratelem a má na tuto činnost i živnostenský list. To, že není zločincem, však vyšetřovatel uznal až nyní. Svatopluk Švarcer to komentuje jediným slovem, katastrofa.

?Já bych na to potřeboval 10 měsíců. 20.12. měl posudek jistý, že moje CD jsou originál. Nesedí mi to, to není normální. Přitom on mě ještě musel stíhat v lednu, únoru, vždyť to je měsíců. To já bych stihl za týden, abych se přesvědčil o tom, že živnostenský list mám dobrý, protože vyšetřovatel sice tvrdí, že to nemám dobré, ale všechno bych to stihl za týden, aby si ověřil a nemusel mě tady trápit, že všechno mi sebral.?

Vyšetřovatel případu Vlastimil Kosec s novináři komunikovat nechce. Jakoukoliv chybu neuznává.

?Nevidím v tom žádné pochybení. Pokud by došlo k pochybení v počátku, tak nade mnou ještě stojí státní zastupitelství i soud.?

Švarcerův advokát Radim Miketa potvrdil, že budou chtít po ministerstvu spravedlnosti odškodnění, ve výši několika desítek tisíc korun.

?A to odškodnění za dobu vazby, kdy mu tedy ušel výdělek. Jsme přesvědčeni o tom, že pracovní neschopnost, kterou dodnes trpí, byla v příčinné souvislosti s výkonem vazby, a proto budeme požadovat i ušlý výdělek za dobu jeho pracovní neschopnosti, to je jedna část. Druhá část je náklady obhajoby, které musel vynaložit z důvodů tohoto nedůvodného trestního stíhání.?

Svatopluk Švarcer má dodnes podlomené zdraví. Navíc, jak říká, jeho cenná sbírka nahrávek se mu od policie nevrátila v takovém stavu, jak předpokládal.

?To zastavení trestního stíhání tu mám, jenomže ty trosky, co mi zbyly, mi teď musíme kontrolovat jednu po druhé, jaksi to je choulostivý materiál a zase při tom stěhování se něco určitě poškodí.?

Přepsal: Česká informační agentura.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu