Další krok k výstavbě spalovny v Opatovicích

8. listopad 2005
Pod kůži

Budoucí spalovna v Opatovicích nad Labem dostala další hlas. Pardubičtí zastupitelé vyslyšeli prosbu kraje a schválili vstup do akciové společnosti EVO, která má výstavbu zařízení na likvidaci odpadů připravit. Nepřesvědčil je ani primátor sousedního Hradce Králové, který ukázal, jak se obejít bez spalovny, ani protestující občané, kteří pod petici shromáždili stovky podpisů. Transparent s heslem Nechceme žít pod komíny spalovny a neobvyklý počet strážníků městské policie. Tak vypadalo jednání zastupitelů Pardubic při projednávání vstupu města do společnosti EVO.

Jejím smyslem je připravit výstavbu obří spalovny. Zakladatelem této akciovky je Pardubický kraj. Pardubičtí zastupitelé přitom ještě před prázdninami tento záměr odmítali. Tentokrát prošel jen těsnou většinou. Předkladatel návrhu náměstek primátora Jaroslav Deml měl docela radost.

Jaroslav Deml: Rozhodně to pomůže problému odpadového hospodářství města, co uděláme s komunálním odpadem, který je ve městě produkován, takže my v tuto chvíli na základě plánu odpadového hospodářství víme, že budeme mít deficit, který nebudeme moct uložit do země, po separaci, vytřídění, prostě bude zbývat nějaké množství. V roce 2010 je to asi 7 tisíc tun, které budem muset řešit a naskýtá se otázka, jestli je to spalovna, mechanicko-biologická úpravna nebo co. Takže my ve spolupráci s tou společností EVO rozhodně budeme hledat cesty k tomu, jak ten odpad, co s ním uděláme.

Drahomíra Bačkorová: Za vstup města do společnosti EVO lobovali krajští radní. Petr Šilar je největším zastáncem výstavby a prosazuje ji i přesto, že královehradecký kraj i město Hradec Králové toto zařízení odmítají a je otázka, jestli plánovaná kapacita spalovny není předimenzovaná.

Petr Šilar: Ten projekt skutečně jsme o tom přesvědčeni je dobrý a perspektivní jaksi z hlediska ekonomiky, ekologie, ať už je k tomu spoustu připomínek z řad veřejnosti, tak si myslíme, že se nám do budoucna podaří rozptýlit ty obavy, protože tak to funguje v celé vyspělé Evropě a myslíme si, že neděláme nic protistátního ani škodlivýho pro naše budoucí generace.

Drahomíra Bačkorová: Slovo při jednání zastupitelstva dostali i odpůrci spalovny, hlavně občané obce Opatovice nad Labem. Ti se obávají zhoršení životního prostředí třeba kvůli zvýšenému provozu automobilů s odpadem. Organizátor protestu Jan Žižka vyslechl rozhodnutí zastupitelů se zklamáním.

Jan Žižka: Mrzí mě, že ten záměr prošel o jediný hlas. Určitě budeme dál protestovat, to jednoznačně, protože jsme přesvědčeni, že ten záměr celý je špatný, a to jak z ekologického, tak z ekonomického hlediska. Nejvíc nám na tom vadí způsob, jakým je to prosazováno, lobistickými tlaky směřujícími z krajského úřadu na vedoucí některých zastupitelstev a vedení obcí, kteří nabízejí placená místa v představenstvu ještě neexistující společnosti.

Drahomíra Bačkorová: Krajský radní Petr Šilar připouští, že spalovna nakonec stát vůbec nemusí.

Petr Šilar: Možnost je tu vždycky, protože na to nebudou třeba peníze, nebo nebude vyřízeno územní řízení, ve stavební povolení, mohou být takové nepřekonatelné problémy, že to prostě nebude možný. Takže je těch důvodů hodně a já si myslím, že ty připomínky, když nebudou jaksi vyřešeny ve vztahu k té veřejnosti v tom územním řízení, tak samozřejmě to může být i důvodem k tomu, že ten projekt teda nepůjde.

Drahomíra Bačkorová: Zastupitelé Pardubic tedy vstup do akciovky schválili. V představenstvu společnosti přitom budou jak zástupci kraje, tak jednotlivých měst a obcí a ti prý projekt znovu zváží a případně zváží. Náměstek primátora Jaroslav Deml zdůraznil, že vstup do společnosti EVO a samotná výstavba spalovny jsou dvě rozdílné věci.

Jaroslav Deml: Byl schválen záměr vstupu, takže já si myslím, že ty lidi by měli pochopit, že v tuto chvíli opravdu my chceme jenom získat informace a ta cesta k nějaké výstavbě spalovny je strašně dlouhá. Územní řízení, stavební řízení a tak dále, a tak dále. Takže tam se budou moct všichni účastníci a aktivisty vyřádit.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu