Cyklistická sezóna začíná. Už se to projevuje na vytíženosti cyklostezek ve východních Čechách?

18. březen 2024 09:17

Víkendové teploty byly sice o něco nižší než třeba v pátek, přesto řada lidí vytáhla z půdy nebo ze sklepa kolo a vítá jaro v sedle. Jestli se začínající cyklistická sezóna projevuje například na vytížení cyklostezek a cyklotras, to zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Původně jsem chtěl být na Kuksu, kam vede pěkná cyklotrasa z Hradce Králové podél Labe, ovšem čekal jsem 40 minut a neprojelo ani kolo, jak se říká. Tedy na Kuksu, možná i proto, že samotná památka je ještě do konce března uzavřena, úplně vytížená cyklostezka zatím není.

Přejel jsem na Trutnovsko do blízkosti Čížkových kamenů, což je také oblíbená turistická lokalita, které se říká Malý Adršpach. Je to přírodní lokalita, kde se nemusí čekat na žádnou otevírací dobu. A tady už se cyklisté pohybují. Nejsou jich tedy zatím desítky, protože je poměrně zima a fouká ostrý vítr, ale lidé už opravdu na kolech jezdit začínají.

Čtěte také

Na začátku sezóny bývají obvykle velmi vytížené cykloservisy, jak je to letos?

Zkoušel jsem telefonovat do několika cykloservisů a v řadě z nich mi bylo sděleno, že budu muset třeba týden nebo dva počkat, protože už mají plno. Ale podařilo se mi najít i servisy, kde pořád ještě volno mají a pokud jim své kolo svěřím, je to otázka jen dvou či tří dnů, kdy ho dostanu zase zpátky.

A dokonce v jednom cykloservisu mi řekli, že pokud bych chtělo bicykl jen seřídit, tak jsou to schopni udělat prakticky na počkání.

Čtěte také

Pokud se vám tedy nepodaří najít servis, který by fungoval okamžitě, protože má plno, tak zkuste jiný. Dále se ale očekávat, že s přicházejícím jarem to bude horší a horší, volných termínů bude stále méně. A zájem o služby cykloservisů poroste. Více lidí si vzpomene, že je po zimě zapotřebí kolo seřídit a dobře připravit na jízdy.

Populární jsou i cyklobusy, které dopravují zájemce i s kolem do cyklisticky atraktivních lokalit. Kdy letos vyjedou poprvé?

Na to je zatím ještě brzy, cyklobusy vyjely například vloni v kraji poprvé 27. května a i když oficiálně ještě termín zahájení sezóny cyklobusů v kraji nevíme, tak je jasné, že to nebude už teď.

Cyklobusy mimochodem najedou ročně přes 140 tisíc kilometrů a ty nejvytíženější trasy propojují třeba krajské město s Kladským pomezím, Českým rájem, Orlickými horami nebo Krkonošemi.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související