Královéhradecký kraj intenzivně pracuje na dobudování Labské cyklostezky do Krkonoš k prameni Labe

19. červenec 2023

Typická letní radioporadna. Čeká nás příjemné prázdninové povídání o cestování na kole po Královéhradeckém kraji společně s krajským cyklokoordinátorem Jakubem Klimešem z úřadu Královéhradeckého kraje. Jaké novinky i tipy na výlety dostaneme? Co se tady v kraji chystá?

O Hradci Králové se tradičně hovoří jako o ráji cyklistů. Dá se to říci i o celém našem regionu?
Já si myslím, že určitě. Královéhradecký kraj je velmi rozmanitý, ale má co to nabídnout i z pohledu cyklistiky. Máme tady cyklostezky, mnoho jich vede kolem řek po rovině, pak jsou další v podhůří a vlastně i v Krkonoších nebo v Orlických horách, kde si člověk užije i pořádné stoupání. Takže každý cyklista si tady přijde na své.

Jakub Klimeš ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jsou v regionu nějaké novinky nebo plány, ohledně cykloturistiky v budoucnu?
Těch plánů je hodně. Ale musím říci, že to je vždy běh na dlouhou trať, než se od nějakého záměru dostaneme k výstavbě cyklostezky. Asi každý zná cyklostezku na Kuks, která je pro Královéhradecký kraj největším lákadlem. Leží na Labské stezce, která má mezinárodní význam. A naším cílem je dobudovat stezku až do Krkonoš k prameni Labe.

Čtěte také

A docela se nám to kousek po kousku daří. Teď by mělo být na konci roku hotové prodloužení ze Stanovic do Žírče, což je hned za Kuksem. Daří se nám budovat Labskou stezku okolo Hostinného a pak na Vrchlabí.

A dalším velkým cílem Královéhradeckého kraje je vybudování Kladské stezky z Jaroměře na Náchod a do Polska, na kterou navazuje cyklookruh Rozkoš. Tam jsme v podstatě v polovině. Dalo by se říct, že polovina toho okruhu je cyklostezka a na druhou polovinu se nám nyní podařilo získat dotaci z evropských projektů a budeme se soustředit na výstavbu.

Co říkáte na současnou atraktivitu elektrokol?
Ten trend je zřejmý, nikdo ho nemůže popřít. A já s tím souhlasím, dodává to i fyzicky méně zdatným lidem spoustu možností dostat se dál a najít si lásku ke kolu.

Královéhradecký kraj je rozmanitý, každý cyklista si tady přijde na své. Máme cyklostezky kolem řek po rovině, v podhůří i po horách.
Jakub Klimeš, cyklokoordinátor Královéhradeckého kraje

Vy osobně máte raději trasy spíše horské nebo rovinky a něco klidnějšího?
Mně vyhovuje spíše něco jednoduššího, rovinky. Jsem z Hradce Králové, kde těch kopců moc není, takže si raději užiji cestu podél řeky nebo někde v lese.

Čtěte také

Co vlastně vaše funkce krajského cyklokoordinátor obnáší?
Ta práce je rozmanitá, ale největší její náplní je komunikace a koordinace s obcemi, které se snaží vystavět cyklostezky. Královéhradecký kraj má určeny páteřní trasy, na kterých poskytuje jak dotační program, nebo se snaží pomoci obcím se sháněním peněz, ať už z evropských nebo státních zdrojů.

A má práce, nebo i kolegyně cyklokoordinátorky, je ty obce informovat o možnostech a snažit se projekty koordinovat, aby byly cyklostezky pospojované, aby to mělo nějaký řád. Tedy naší prací je informovanost a vzdělávání v oblasti udržitelné mobility. I s městem Hradec Králové výrazně spolupracujeme, připravujeme velké akce, takže se mají lidé mají na co těšit.

Všechny stezky projíždíte, abyste věděli, jak to kde vypadá?
Je lepší, když si to člověk projede a ví, o čem to je. A pak mluví z vlastní zkušenosti, než když se jen podívá do mapy a nakonec ve výsledku zjistí, že to takto nejde. Je vždy dobrý si trasu projet.

Jana Kudyvejsová a Jakub Klimeš ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou cykloturistickou radioporadnu s krajským cyklokoordinátorem Jakubem Klimešem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související