Co vše můžete najít v šunkovém salámu? A co by tam naopak být nemělo?
Téměř jisté je, že v něm nenajdete šunku, protože z tohoto masného výrobku se šunkový salám vůbec nevyrábí. Co si tedy velká část Čechů vlastně dává k svačině na chleba?
Výrazně tmavší kousky, které můžeme vidět na řezu salámu, má na svědomí vepřové a ve výjimečných případech i hovězí maso. Masa by měl šunkový salám obsahovat alespoň 55 procent a maximálně 20 procent tuku.
Co byste ale rozhodně neměli v tomto měkkém salámu najít, jsou levnější náhražkové suroviny, které výrobci užívají a často se promítnou i do ceny výrobku. Jedná se o drůbeží, sójovou bílkovinu nebo strojově oddělené maso, které se nabízí hlavně v pojivové části jako náhražka kvalitnějších surovin.
Šunkový salám se připravuje z větších kousků solené vepřové kýty a takzvané spojky, což je velmi jemně rozmělněné vepřové, případně i hovězí maso s přídavkem vody a kořenících přísad. Směs se plní do střívek, pak se vaří, popřípadě udí.