Co vás pálí na... živém vysílání na internetu

19. únor 2010
Reklama a média

Nemáte možnost nás poslouchat z klasického rádia a jste u počítače připojeného na internet? Pak s námi navážete spojení velmi snadno. Stačí jednou kliknout myší. Ať jste kdekoli - v Česku nebo zahraničí. V čem jsou výhody vysílání a poslechu přes internet? Jak nás v této virtuální realitě naladíte? Co všechno pro to musíte mít k dispozici? Nejen těm, kterým dělá práce s počítačem trochu problémy, poradíme, jak na to.

Největším bonusem internetového vysílání Českého rozhlasu je fakt, že takto si můžete "naladit" všechny stanice ČRo, ať jste kdekoliv - v Česku i v zahraničí, doma nebo v práci. Kromě toho v kombinaci se staničními weby se můžete dozvědět, co se právě kde vysílá a jaké jsou další plánované pořady.

Nejdřív mít na čem

Abyste nás mohli poslouchat na internetu, je třeba k tomu mít určitá zařízení. V první řadě počítač (ať už stolní, notebook, netbook nebo třeba PDA - počítač do dlaně) a rychlé připojení k internetu.

počítač na stole

Pro bezproblémové přehrání zvuku (audio) v nejlepší kvalitě stačí připojení o rychlosti 256 kbps a více (tohle je třeba říct vašemu prodejci nebo technikovi). Samozřejmě nabízíme také nižší kvalitu pro pomalejší připojení na internet, třeba přes mobilní telefon (pomocí GPRS, EDGE a podobně). Pokud si chcete poslechnout zvuk i s obrazem (video), je potřeba připojení 1Mbps.

Většina v současné době nabízených ADSL nebo kabelových připojení na internet vyhovuje požadavkům už v té nejzákladnější variantě. Přesto doporučujeme v případě nejistoty konzultovat možnost poslechu našeho vysílání či jednotlivých příspěvků s poskytovatelem internetové služby - tedy firmou, která vám internet zajišťuje.

Český rozhlas nabízí audio vysílání v maximální kvalitě 256 kbps, v případě audia s obrazem pak 800 kbps.

Jak na to

Není to tak složité, jak by se mohlo zdát. Stačí, když si otevřete internetový prohlížeč a zadáte adresu www.radiozurnal.cz. Vpravo nahoře se zobrazí tvář toho, kdo moderuje, a pod ním ikonka reproduktoru se spojením Živé vysílání. Na ně stačí kliknout myší.

audiopřehrávač Českého rozhlasu

Otevře se vám přehrávač a rovnou začne hrát Radiožurnál. Vidíte, co právě vysíláme, a také si případně můžete jednoduše naladit i naše sesterské stanice. Kvalita poslechu v tomto přehrávači systému je, jak bychom lidově řekli, v pohodě. Pokud si ji chcete nastavit jinak, stačí v dolní liště živého vysílání u hesla KVALITA kliknout na její úroveň (kromě auto-matické můžete zvolit vysokou, střední a nízkou).

Máte-li zájem o podrobnější nastavení kvality poslechu, klikněte - znovu v dolní liště přehrávače - na Další formáty. Nebo můžete na kterékoli stránce webu Českého rozhlasu kliknout na odkaz Živě v horní liště. Chcete vědět, v jakých formátech nás můžete poslouchat? Nebo vám to nefunguje? Pak čtěte dál.

Pro "ajťáky" běžná věc, pro nás cesta na Mars

Odborníci z IT oddělení všech firem (no dobře, existují možná i světlé výjimky) nás, běžné uživatele, láskyplně označují za lamy. Každý prostě rozumí něčemu jinému a někdo zkrátka není typ technický. Jejich svět je nám poněkud neznámý, vzdálený, k nám nepřátelský, technika nám neslouží, ale nás souží v těch nejméně vhodných chvílích. K tomu přidejte hlášky jako "a už jste to zkusili vypnout a zase zapnout?" pronášené s kamenným výrazem ve tváři...

Web ČRo 1 - Radiožurnálu 2010

Než se na vás zase někdo začne vytahovat, vysvětlíme vám hezky česky, co znamenají počítačové "marťanské" výrazy, týkající se formátů zvuku. V jejich přehledu najdete také informace, které z nich je možné použít pro internetový poslech všech stanic Českého rozhlasu, a několik zajímavostí.

Formáty živého vysíláníOkamžitý poslech
- vysíláme ve formátu Windows Media (WMA), protože Windows jsou nejrozšířenějším operačním systémem
- je nejdostupnější
- většina uživatelů, kteří mají Windows, nemají s tímto formátem problémWMA (Windows Media Audio)
- jako formát se osvědčil pro živé vysílání audia a videa na internetu (tak zvané streamování)MP3
- už mnoho let je internetovou "audioklasikou"
- ačkoli není tak kvalitní jako zvukové formáty Windows Media a dále zmíněný OggVorbis, které doporučujeme pro kvalitní rozhlasový poslech, jsou na něj uživatelé zvyklí - kolikrát už jste slyšeli "pouštěl jsem si empétrojku, mám to v empétrojce" :-)
- v tomto formátu je i většina záznamů v Rádiu na přáníOGGVorbis
- zvukový formát, který je určen pro opravdové audiofajnšmekry, kteří ocení maximální kvalitu
- budete-li chtít pro poslech použít tento formát, v některých případech si budete muset najít složitější cestu, jak ho spustit na svém počítači - naši odborníci vám na adrese zive@rozhlas.cz rádi pomůžou

Pro čísla uvedená u jednotlivých formátů zvuku (třeba WMA 128 kbps atd.) obecně platí: čím je číslo vyšší, tím je kvalita zvuku lepší. Například OGG 256 má dokonce vyšší kvalitu než analogové i digitální rozhlasové vysílání. Takto vysoká kvalita zvuku je vhodná třeba pro ČRo 3 - Vltavu nebo D-dur, když vysílají koncerty klasické hudby. Pro stanici jako Radiožurnál plně dostačuje 128 kbps.

Vyšší číslo zároveň znamená větší zatížení datové linky. Pokud se vám internetové vysílání třeba často "cuká", zkuste zvolit nižší kvalitu vysílání - tedy do 48 kbps. Pro uživatele GPRS (datového připojení přes běžný mobilní telefon) je vhodné živé vysílání v kvalitě do 32 kbps.

Pro pokročilé

Web ČRo 1 -  Radiožurnálu 2009

Pro další operační systémy, jako jsou třeba Linux nebo Mac OS (pro počítače Apple), existuje spousta nástrojů, jak si formát Windows Media (audio i video) přehrát. To ale uživatelé těchto operačních systémů zpravidla vědí.

(Poznámka: Linux je alternativní operační systém k Microsoft Windows, který má své výhody i nevýhody. Uživatelům Linuxu není třeba vysvětlení. Pokud jej ale máte a chcete vědět víc, nebo si nevíte rady s poslechem, kontaktujte naše specialisty na e-mailové adrese zive@rozhlas.cz.)

Jste-li hudební nebo techničtí nadšenci, možná vás potěší, že vybrané záznamy nabízíme na webu v prostorovém zvuku. Pokud nevíte, jak si je poslechnout, podívejte se na návod. Na stránkách Živého vysílání najdete také informace o streamování audia (nebo-li vysílání).

Co je vícekanálový zvuk?Především se nejedná o běžné živé (internetové) vysílání. Laicky řečeno jde o vyšší stupeň kvality systému, ve kterém je zvuk pořízen. Normální (analogové, digitální i internetové) vysílání rozhlasových stanic je v systému stereo (zjednodušeně reproduktory vlevo a vpravo).Vícekanálový znamená, že zvuk je vyroben ve více kanálech, chcete-li pro více reproduktorů. Těch může být i šest nebo více (vlevo, vpravo, vzadu, vepředu, v úsečkách - představte si šestiúhelník) a každý z nich má svůj úkol - z hlediska zvuku a prostoru například.Vícekanálový zvuk jsme použili u několika přímých přenosů vážné hudby a nakladatelství Českého rozhlasu Radioservis a. s. vydal DVD s 5.1 audio nahrávkou rozhlasové hry Pocit nočního vlaku.

Rádio na přání a podcast

Ne vždy stihnete poslouchat všechno, co pro vás Radiožurnál vysílá. Nebo něco chcete slyšet ještě jednou. Od toho je tu služba Rádio na přání. Umožňuje vám zpětně si na internetu přehrát téměř všechny odvysílané pořady.

Web ČRo 1 - Radiožurnálu 2003

Součástí nabídky Rádia na přání je také tak zvaný podcast - to znamená možnost stáhnout si na svůj počítač nebo do svého přenosného přehrávače konkrétní záznamy, které vás zajímají.

Pořad, který chcete znovu slyšet, můžete hledat podle několika kritérií: data, kategorie pořadu (publicistika, hudba atd.), názvu (například Ozvěny dne, Nad věcí a podobně) nebo podle klíčových slov.

Rádiu na přání a podcastu se budeme věnovat podrobněji v jednom z dalších dílů nepravidelného seriálu Co vás pálí na...

Časové zpoždění

Posloucháte-li nás přes internet, neradíme nařizovat si podle hlášených časových údajů hodinky. Oproti analogovému a digitálnímu vysílání je to internetové zpožděné přibližně o 10 vteřin až 1,5 minuty. Záleží na tom, jaký formát posloucháte a také na samotné distribuci vysílání do vašeho počítače.. Pokud má tendenci se vám chvílemi tak zvaně kousat, může být časová prodleva ještě větší.

Jak se spouštěl internet v Českém rozhlase

Český rozhlas vstoupil na internetové pole ve druhé polovině 90. let minulého století. Tehdy také začala na internetu vysílat stanice ČRo 7 - Radio Praha, naše vysílání do zahraničí. Šlo však o vskutku pionýrské vysílání - v těch nejjednodušších podmínkách.

Web ČRo v čase - iRadio 2003

V roce 1998 pak Český rozhlas spustil své první internetové stránky. Téhož roku začaly na internetu vysílat všechny tehdejší celoplošné stanice Českého rozhlasu (Radiožurnál, Praha, Vltava a ČRo 6 - Rádio Svobodná Evropa), později se přidaly regionální stanice.

"Na začátku našeho vysílání přes internet byl používán v té době revoluční formát Real Audio. Pikantní na tom je, že tenkrát šlo o skutečnou událost a vyzkoušet to chtěla většina rozhlasáků. Tak se stalo, že hromadným přihlašováním na vysílací servery Českého rozhlasu přetížili připojení instituce na internet a sami sobě doslova 'zazdili' přístup na něj. A vedení ČRo bylo nuceno vydat nařízení 'okamžitý stop', aby se posluchači opět dostali na naše webové stránky k našemu vysílání," vzpomíná Jiří Malina, vedoucí technologické skupiny ČRo Online.

V té době kapacita linek a serverů neumožňovala provozovat kvalitní internetové vysílání. Největší problémy ale paradoxně způsoboval fakt, že jednak mělo internetové připojení málo lidí, a pak také jen několik málo zasvěcenců vědělo, jak internet používat. Pro zajímavost uvádíme, že cena hodiny poslechu přes telefonní linku v té době byla zhruba stejná jako měsíční koncesionářský poplatek.

Web ČRo v čase - NATO 2002

Proč to nehraje?

Naše internetové vysílání vám nefunguje? Proč je v nabídce tolik zvukových formátů? Co si můžete na našich webech poslechnout? Stačí kliknout na Často kladené otázky a odpovědi. Pokud v nich odpověď na svůj dotaz nenajdete, napište přímo našim odborníkům z ČRo Online na e-mailovou adresu zive@rozhlas.cz, rádi vám s problémem pomůžou.

P.S. á propos, lamy jsou krásná zvířata... :-)

Vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu (Čechy, Vysočina, jižní Morava, Ostravsko).

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: jirkam , lep
Spustit audio