Co pro Bělorusko znamená generální stávka, analyzuje nezávislý ruský deník Novaja Gazeta

19. srpen 2020

O generální stávce v Bělorusku se rozepisuje nezávislý ruský deník Novaja Gazeta. Podle něj se v různé míře stávky účastní nejméně 18 podniků. Kromě průmyslových gigantů jako BělAZ nebo MAZ je mezi nimi i Běloruská státní filharmonie nebo městská tržnice ve městě Lida.

Čtěte také

Autor textu dál zdůrazňuje, že v běloruské ekonomice je mimořádně silný státní sektor. Na státní podniky v zemi připadá 60 procent produkce a 40 procent zaměstnanosti. To sice znamená, že Bělorusové jsou na státu závislí, současně to ale dává stávce velké možnosti uspět, protože míří proti člověku, který je současně hlavním zaměstnavatelem v zemi, tedy proti Alexandru Lukašenkovi.

Novaja Gazeta předvídá, že obtíže, které tento druh protestu působí pro vedení země, budou dál narůstat. Stávka mimo jiné povede ke snížení daňových příjmů. Dalším problémem Lukašenkova režimu je pak přístup ke kapitálu. Už teď mu schází valuty, které nezbytně potřebuje ke splácení zahraničního dluhu.

Klíčový IT průmysl

A kromě stávkujících továren je pro Lukašenka zdrojem potíží také IT průmysl, který poškodilo vypnutí internetu v prvních dnech protestů. Právě IT bylo v posledních sedmi letech velmi aktivním sektorem běloruské ekonomiky, který vylepšoval statistické ukazatele hospodářsky stagnující zemi.

Čtěte také

V běloruském IT pracuje zhruba 55 tisíc lidí a produkty místních společností využívá miliarda lidí ze 150 zemí světa. To vše ale několik dní takzvaně stálo.

Lukašenkovo rozhodnutí vypnout internet tak podle deníku Novaja Gazeta ukázalo, že buď IT ani za mák nerozumí, nebo že mu v okamžiku, kdy se mu země chvěje pod nohama, na budoucnosti běloruské ekonomiky jednoduše nezáleží.

Izraelci v Německu

Německé a izraelské vojenské letectvo v úterý společně uctilo památku obětí holokaustu. O nezvyklé akci informuje server německé stanice Deutsche Welle. Letouny obou zemí přelétly nad koncentračním táborem Dachau.

Čtěte také

Bylo to vůbec poprvé, co se izraelské letectvo účastnilo cvičení v Německu. Stíhačky proletěly také nad nedalekou leteckou základnou Fürstenfeldbruck, aby tak připomněly krvavý útok na izraelské sportovce, který během olympijských her v Mnichově v roce 1972 provedli palestinští teroristé.

Cvičení německých a izraelských letců má trvat celkem dva týdny. A kvůli pandemii je to letos jediné zahraniční cvičení izraelských vzdušných sil. Podle velitele německé Luftwaffe, generálporučíka Inga Gerhartze potvrzuje společný výcvik německo-izraelské přátelství.

V oficiálním vyjádření Gerhartz také připomněl, že kvůli nacistické minulosti je povinností Německa „bojovat co nejdůsledněji proti antisemitismu“. Jak stanice Deutsche Welle připomíná, koncentračním táborem v Dachau v období nacismu prošlo více než 200 tisíc lidí, zhruba pětina z nich zde zemřela.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související