Co přírodě uděláme, to nám vrátí. Dalším generacím nezávidím, říká rybář Jakub Vágner

21. květen 2019

Instituce lovu se změnila. A jako by začal postrádat význam. Alespoň to v rozhovoru s Lucií Výbornou říká sportovní rybář Jakub Vágner. „Dnes každý loví v supermarketech. Dost lidí si dnes asi myslí, že maso roste na stromech,“ uvažuje.

Jakub Vágner se proslavil jako ten, který neváhá pro sportovní úlovek obětovat pohodlí i zdraví. Nejen za rybami toho v posledních letech nacestoval hodně. A zjistil, že se příroda – i kvůli vlivu člověka – velmi rychle mění. „Za 20 let, co se cestování aktivně věnuju, jsem viděl tolik zkázy a mizejících zázraků přírody, že si říkám, co se stane za dalších 20 let. Velká část největších sladkovodních ryb se nedočká konce století,“ varuje.

Podívejme se, jak žijeme. Já také jezdím autem, létám letadlem a používám výrobky. Je otázka, zda jsme ochotni odejít z komfortu.
Jakub Vágner

„Jak se k přírodě chováme my, tak nám to vrací,“ dodává muž, který strávil poslední čtyři roky v amazonském pralese. „Jako bychom seděli ve vrcholku amazonského pralesa a jednou rukou se drželi, protože nechceme zemřít, a v druhé ruce drželi pilu. Je to parazitální chování. A jak dopadneme? Jako každý živočišný druh, který dospěl do vrcholné fáze. Nezávidím nastupujícím generacím.“

Práce s dětmi

Za deset let už se možná v přírodě nevykoupeme. A můžeme si za to sami, varuje hydrobiolog

Jaroslav Vrba

Pokud vás napadlo, že se před tropickým horkem zajdete zchladit k rybníku, radši se ještě posaďte. A než vyrazíte, poslechněte si rozhovor Lucie Výborné s hydrobiologem Jaroslavem Vrbou.

V posledních letech natáčel Jakub Vágner třeba pro National Geographic nebo Discovery Channel. A dnes se prý snaží dělat hlavně věci, které ho naplňují. „Chci být v životě šťastný. Aby to, co dělám, přinášelo radost i ostatním lidem,“ popisuje. Momentálně se tak naplno věnuje práci s mládeží – například přednáší na školách.

„Máte šanci děti ovlivnit, ukázat, že neexistuje jen virtuální svět sítí. Že pravda je tam venku. Děti mají o přírodu zájem, jen je čím dál méně lidí, které děti chtějí poslouchat. Moc dobře vědí, jestli je člověk houpe, nebo nehoupe. Jsou to nároční posluchači.“

On sám dětem ukazuje nejen krásy Amazonie, ale třeba i samotné české přírody. „Máte spoustu lidí, kteří byli patnáctkrát na Kanárech, ale nikdy nebyli na Šumavě.“

autoři: Lucie Výborná , als