Co má společného mléko, džus a pivo? Slavného vědce Luise Pasteura!
Ve všech případech se setkáváme s pojmem pasterizace. Jedná se o způsob tepelné konzervace potravin tak, aby déle vydržely. Název není náhodný, pochází od slavného vědce Louise Pasteura, který tuto metodu už v 19. století vytvořil.
Podstata spočívá v krátkodobém zvýšení teploty potraviny na takový stupeň, kdy dojde k zahubení nebezpečných mikroorganizmů. Každá potravina vyžaduje jinou teplotu a jinou dobu pasterizování.
Například tzv. UHT forma znamená prudké zvýšení teploty na 135 stupňů po dobu pouhých 2 sekund. Tak se mohou upravovat například mléko nebo džusy.
Každá pasterace svým způsobem mění vlastnosti i vzhled potravin, postupem času se ale vyvinuly technologie, které tyto nežádoucí proměny minimalizují. Nevýhodou pasterizace ovšem je, že ničí i mnohé žádoucí organizmy. Například v džusech je tak po pasterizaci vitamínů méně a v některých případech se do nich později uměle dodávají.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
ONLINE: Je dobrá šance, že válka může skončit, tvrdí Trump. Putin požaduje složení zbraní v Kurské oblasti
-
Pro Putina je mír na Ukrajině hrozbou. Bojí se ekonomické a sociální krize v Rusku, varuje expertka
-
‚Za mé vlády se nic takového nezrealizuje.‘ Fiala ujistil, že stát nebude vědět, které weby jste navštívili
-
Francouzští vinaři se obávají nových amerických cel. ‚Evropa se nemůže nechat zastrašit,‘ řekl premiér