Co má společného mléko, džus a pivo? Slavného vědce Luise Pasteura!
Ve všech případech se setkáváme s pojmem pasterizace. Jedná se o způsob tepelné konzervace potravin tak, aby déle vydržely. Název není náhodný, pochází od slavného vědce Louise Pasteura, který tuto metodu už v 19. století vytvořil.
Podstata spočívá v krátkodobém zvýšení teploty potraviny na takový stupeň, kdy dojde k zahubení nebezpečných mikroorganizmů. Každá potravina vyžaduje jinou teplotu a jinou dobu pasterizování.
Například tzv. UHT forma znamená prudké zvýšení teploty na 135 stupňů po dobu pouhých 2 sekund. Tak se mohou upravovat například mléko nebo džusy.
Každá pasterace svým způsobem mění vlastnosti i vzhled potravin, postupem času se ale vyvinuly technologie, které tyto nežádoucí proměny minimalizují. Nevýhodou pasterizace ovšem je, že ničí i mnohé žádoucí organizmy. Například v džusech je tak po pasterizaci vitamínů méně a v některých případech se do nich později uměle dodávají.