Člověčiny a Jezte, ať vám to sluší. Co nového uslyšíte na Dvojce v roce 2024?

2. leden 2024

Vydejte se s námi na pomyslnou cestu kolem světa s novým podcastem Člověčiny. Ukážeme si, že my Češi, či šířeji Evropané, toho máme i třeba s domorodými kmeny v Africe společného víc, než by se mohlo na první pohled zdát. Kromě toho si v nové odpolední rubrice Terezy Bebarové budeme povídat o zdravém vztahu k jídlu, vyváženém stravování a hlavně radosti z jídla i ze života. Od nového roku se taky můžete znovu těšit na oblíbený pořad Příběhy slavných značek.

Člověčiny aneb Svět lidských fenoménů

V novém podcastu Člověčiny představí etnolog Martin Rychlík a antropolog Martin Soukup rozdílné podoby jevů společných všem lidem napříč místem a časem.

Martin Rychlík a Martin Soukup

Vypraví se za různými etniky, kulturami, mluvit budou například o Papuáncích, Aboridžincích z Austrálie, o původních obyvatelích severní Ameriky, ale samozřejmě také o nás. Všichni jsme lidé a všichni zakládáme domovy, dáváme si jména, uzavíráme různé typy sňatků, ale i tančíme, tvoříme umění, zdobíme si těla nebo si vyprávíme příběhy.

Zkrátka děláme podobné věci, ale každý trochu jinak. Lidé jsou nesmírně pestří, ale v zásadě také nesmírně si podobní. Ať už žijete v Evropě, v Africe u rovníku, v Oceánii nebo třeba v Amazonii.

Uslyšíte, jak čaruje šaman na Sibiři, jak se v Africe loví sloni nebo jak se kdysi obchodovalo na české vsi. Člověčiny budou pořad o tom, co dělá člověka člověkem – zkrátka o světě lidských fenoménů.

Člověčiny poslouchejte každý čtvrtek v 18 hodin živě, kdykoli na webu Dvojky, v aplikaci mujRozhlas nebo v podcastových aplikacích.

Jezte, ať vám to sluší s Terezou Bebarovou

Nový pořad o zdravém vztahu k jídlu a vyváženém stravování poslouchejte v rámci odpoledního vysílání Česko jako na dlani.

Tereza Bebarová

Herečka Tereza Bebarová se bude ptát nutričních terapeutek – Veroniky Pourové a Andrey Jakešové. Zaměří se přitom na základy zdravého jídelníčku, na to, jak se orientovat v potravinách, na diety, stravování specifických skupin, ale i na plánování a přípravu jídel.

Těšte se nejen na spoustu zajímavých informací, ale také na inspiraci, nápady a praktické tipy, jak jíst vyváženě a cítit se dobře ve svém těle. To vše srozumitelně, příjemnou a zábavnou formou.

Poslouchejte od pondělí do čtvrtka v 13:15 živě na Dvojce. Všechny díly z celého týdne najdete vždy v pátek na webu Dvojky, v aplikaci mujRozhlas a v podcastových aplikacích.

Život na Dvojce

Michal Jagelka

Chcete si s námi připomenout ty nejlepší momenty z vysílání Dvojky v uplynulém týdnu? Zajímá vás, jaké premiérové pořady pro vás chystáme? Rádi byste poznali osobnosti Dvojky zblízka a jinak? Pak právě pro vás je tu náš nový pořad Život na Dvojce.

Těšit se na něj můžete každou neděli od 9 hodin a provede vás jím oblíbený Michal Jagelka.

Příběhy slavných značek

Poslechněte si znovu příběhy lidí, jejichž nápady či výrobky nás obklopují leckdy už sto let. Moderuje Jan Kovařík.

Příběhy slavných značek poslouchejte každou neděli od 21 hodin nebo kdykoli na webu Dvojky.

autoři: maha , arych , Jakub Horáček
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.