Cikrt: Medici mohou pomoci, ale ne u nejtěžších případů. Řítíme se do bezprecedentní situace

15. říjen 2020

Česko se připravuje na rozšíření kapacit nemocnic, a to až o 10 tisíc lůžek pro nemocné s covid-19. „Přestože je náš systém poměrně bohatý na lůžka včetně těch intenzivních, a to v porovnání s ostatními zeměmi. A přestože máme efektivní a vyškolený personál, tak situace, do které se řítíme, je naprosto bezprecedentní. Nemusíme ji zvládnout,“ varuje šéfredaktor online Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt.

„Podle poslední vývoje je téměř jisté, že do 14 dní až tří týdnů bude dosavadní kapacita naplněna. Je tak třeba hledat další možnosti, jak ji rozšířit. To hlavní je restrukturalizace lůžek,“ domnívá se Cikrt. 

Čtěte také

To tvrdí i premiér Andrej Babiš (ANO), který už dříve řekl, že budování náhradních kapacit je prvořadým úkolem. Personální zabezpečení pak bude na ředitelích nemocnic. Po středečním jednání Ústředního krizového štábu proto dostali hasiči, armáda a hejtmani za úkol, aby zajistili objekty, kde by nová lůžka měla být, i lidi, kteří by se o nemocné měli starat. 

Limitem je počet nakažených zdravotníků

V náhradních prostorách včetně hotelové služby by pak i podle Cikrta mohli být pacienti s lehčím průběhem nemoci. „Byť to pro každého pacienta může být individuálně složité,“ připouští Cikrt. 

„Prioritně ale bude potřeba udělat prostor pro ty, kteří potřebují péči ARO, JIP, prostě intenzivní péči. Limit ale není v počtech lůžek, ale největší hrozbou je to, že nám roste počet nakažených lékařů a sestřiček,“ myslí si.

Čtěte také

Ke středečnímu ránu jich bylo nemocných už přes 4 900, ale i tato čísla rychle rostou. Na začátku října přitom bylo nakažených zdravotníků kolem 2 500. Vláda proto aktivovala mediky čtvrtých a pátých ročníků a také studenty z dalších škol zdravotnických oborů. 

„Medici mohou pomoci, ale nemohou nahradit tu odbornou práci u sofistikovaných přístrojů pro nejtěžší případy,“ připomíná Cikrt.

V Česku je nyní hospitalizováno skoro 2 700 lidí. Ve středu přibylo 9 544 prokázaných případů nemoci covid-19, nejvíc za jediný den od začátku epidemie. Dosavadní maximum z pátku bylo o 927 případů nižší. 

Polní nemocnice i Německo

Cikrt ve vysílání Českého rozhlasu Plus připomíná twitterový příspěvek ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), podle kterého ani restrukturalizace lůžek nemusí stačit. „Možná, se budou muset připravovat další možnosti včetně mimořádných prostor na stadionech a podobně,“ připouští Cikrt.

Šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) ve středu oznámil, že v sobotu by měli začít vojáci stavět polní nemocnici v areálu pražského výstaviště Letňany pro 500 lůžek.

Čtěte také

Polní nemocnice ale Cikrt považuje až za krajní možnost. „Doufám, že to potřeba nebude a že se většina pacientů umístí v rámci restrukturalizace, výměnami mezi nemocnicemi nebo seskupením různých oddělení,“ zdůrazňuje.

Pomoci by mohlo i sousední Německo. „Má nejlepší poměr intenzivních lůžek na počet obyvatel. Už začala jednání a ani finančně to není problém, protože to umíme v rámci Evropské unie a přeshraniční spolupráce vyúčtovat. Ale i v Německu záleží, jak se tam bude epidemie vyvíjet: dosud tam byla situace klidná, ale už i tam čísla rostou. Pro nejtěžší případy je ale Německo naděje a bude dobré ji využít,“ dodává Cikrt.

Celý rozhovor Martina Matějky, a to včetně reportáže Jany Karasové z domácí redakce Českého rozhlasu, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související