Chorvatsko navštívil prezident Klaus

6. září 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Václav Klaus podporuje vstup Chorvatska do Evropské unie. Bankovní loupež v Záhřebu skončila tragédií. V Chorvatsku se nejlépe prodávají auta z Německa. K Jadranu se vrátilo léto, ve středu si turisté u moře budou užívat sluníčka a teplot do 29 stupňů.

Česko podporuje zahájení přístupových rozhovorů Chorvatska s Evropskou unií. Nemělo by záviset na dopadení generála Gotoviny obviněného z válečných zločinů. Při návštěvě Záhřebu to řekl prezident Václav Klaus. Ten s chorvatskými představiteli mimo jiné mluvil o rozvoji turistického ruchu. Připomeňme, že během letošního roku k Jadranu celkem zavítá asi 750 tisíc českých turistů.

Chorvatská policie pátrá po trojici lupičů, kteří mají na svědomí vyloupení peněžní společnosti FINE v centru Záhřebu. Do banky vešli v pondělí kolem třetí hodiny, střelbou ze samopalů přinutili zaměstnance k vydání peněz. Celkem si odnesli dva miliony kun. Na místě zastřelili pracovníka ochranky, další zaměstnanec banky zemřel na těžká zranění v nemocnici. V krátkém čase se jedná už o třetí ozbrojené přepadení chorvatských bank. V minulých případech zloději vtrhli do banky ve Splitu a na Hvaru.

V prvních osmi měsících letošního roku si Chorvaté koupili celkem 48 a půl tisíce nových vozů. To je ve srovnání se stejným obdobím v loni o dvě procenta méně. Místí obyvatelé si nejčastěji kupují vozy značky Opel.

Kurzy a ceny:
Sto českých korun směníte na 25 kun a 40 lip. Za jedno euro dostanete 7 kun a 41 lip. Jde ovšem o kurz deviza střed, ve směnárnách tak zaplatíte o něco víc.

A ještě stručně ceny benzínu - za litr benzínu Euro 95 dáte téměř 8 kun, litr nafty koupíte za 7,33 kun.

Počasí v Dalmácii:
K moři se vrátilo léto. Ve středu 7. září bude většinou slunečno. Ranní teploty 16 až 21, odpolední 24 až 29 stupňů. Povane slabý jihozápadní vítr nebo jugo.

Jachtaře čeká většinou jihozápadní vítr 5 až 15 uzlů. Moře bude na dvojce, viditelnost do 20 kilometrů. Na středním a jižním Jadranu ojedinělé přeháňky nebo bouřky.

autoři: duv , vav
Spustit audio

Více z pořadu