Chorvatsko chystá vysoké pokuty pro pyromany

24. srpen 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatská vláda přišla s návrhem vysokých pokut pro žháře. Pokud se dostanete do Zadaru, určitě se zajděte podívat na tamní proslulé mořské varhany. Stále víc půjčoven u Jadranu nabízí pronájem aut. Dřív zakázaný ostrov Vis je teď rájem turistů.

Chorvatsko bojuje s pyromany

Chorvatsko se každoročně potýká s letními požáry. Stačí si vzpomenout, jaké zprávy přicházely před pár dny z Dubrovníku. Bohužel za požáry často stojí člověk, ať už jeho neopatrnost nebo závistivost. Většina požárů na pobřeží je totiž založena úmyslně, a tak záhřebská vláda přichází s návrhem, aby žháři dostávali vysoké pokuty. Přistihnutý pyroman by tak v budoucnu mohl zaplatit až milión kun.

Mořské varhany hrají v Zadaru

Slyšeli jste někdy mořské varhany? Pokud to máte kousek do Zadaru, neváhejte! Na zadarském nábřeží najdete jednu z nejoblíbenějších atrakcí tohoto města. Mořské varhany tvoří několik řad schodů, které sestupují do moře. Pod nimi je zabudováno 35 různých trubek, kterými moře prohání vzduch. Varhany neumlknou ani v naprostém bezvětří. K tomu, aby se ozvaly, totiž stačí, aby kolem proplula malá loďka.

Na pobřeží si lze půjčit auto

U Jadranu si můžete půjčit nejen kolo nebo skútr. Stále víc půjčoven nabízí také pronájem aut. Malý Fiat Punto si můžete pronajmout na jeden den za 400 kun, větší Mondeo přijde na 800 kun. Auta se půjčují vždy s plnou nádrží a stejně tak se i mají vracet.

Vis už není vojenskou základnou

Dřív zakázaný ostrov je teď rájem turistů. Na Vis se v pohodě dostanete například ze Splitu trajektem. Plavba trvá skoro dvě a půl hodiny. A čím je tento ostrov unikátní? Každá éra se na něm tak trochu podepsala. V období Titovy Jugoslávie sloužil jako vojenská základna. Dávno před tím na něm zanechali stopy Římané a Řekové. Mořské dno kolem Visu je rájem pro potápěče a archeology. Je totiž plné vzácných amfor ze ztroskotaných lodí. Ty v dávných dobách přepravovaly olej a víno.

Kurzy a benzín

Za jedno euro dostanete 7 kun a 26 lip a za 100 korun 25,70. Za kolik natankujete? Litr Naturalu 95 přijde na necelých 8 kun. Nafta stojí 7 kun a 42 lip. LPG se prodává za 3,35.

Doprava

Páteční provoz je hustý, ale plynulý. Hlavně v letoviscích budou večer a také ráno kolony. Na silnicích bude větší počet autobusů. K moři jedou nejen noví turisté, ale i místní. Dálnice z Rijeky a ze Splitu jsou dobře průjezdné, před tunely se nečeká. Se zdržením počítejte na mýtnici před Záhřebem, kde je dvoukilometrová kolona. Hranicemi projedete bez čekání.

Počasí

U Jadranu bude v sobotu 25. srpna slunečno, v Dalmácii během odpoledne bouřky z tepla. Ranní teploty 21 až 26 stupňů, odpolední vystoupí na 27 až 32, v Dalmácii může být až 38 stupňů. Vát bude slabý severozápadní vítr, na severním Jadranu bura.

Jachtaře čeká proměnlivý vítr 6 až 18 uzlů, na otevřeném moři - hlavně na severu - až 25 uzlů. Moře bude mezi dvojkou a trojkou. Viditelnost do 20 kilometrů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu