Chorvatsko čeká o víkendu dopravní kolaps

25. červenec 2003
Vysílání v Chorvatsku 2009

Silnice v Chorvatsku zítra podle předpovědí zažijí jeden z největších náporů aut. Na nejfrekventovanějším úseku Jadranské magistrály mezi Zadarem a Ploče, se očekává průjezd až půl milionu aut. Pokud v nejbližších dnech nezaprší, bude v některých letoviscích omezena dodávka pitné vody.

Pokud se předpověď chorvatského ministerstva dopravy vyplní, řidiči musejí počítat až s pětadvacetikilometrovými kolonami. Obdobná situace hrozí také v úseku Záhřeb-Karlovac. Ministr dopravy proto žádá všechny motoristy, aby dodržovali chorvatské dopravní předpisy a hlavně rychlost, a nepředjížděli tvořící se kolony. Místní obyvatele pak oslovil, aby za víkendovým pobytem k moři vyjížděli v méně frekventovaných časech.

Chorvatsko v letošní turistické sezóně trápí velké sucho a ubývající zásoby pitné vody. V současné době je nejhorší situace v Trogirské oblasti, a to i díky velkému množství turistů. Akutní stav pak je v nadmořské výšce 30 až 40 metrů, kde se místní domorodci v případě dalších tropických veder pravděpodobně dočkají regulace odběrů vody, v době od půlnoci do osmé hodiny ranní. Přímořských oblastí se obdobné opatření prozatím netýká.

Další pohromou pro Chorvatsko jsou požáry. Od ledna do června jich bylo registrováno 5925 a plných 80 procent zapříčinili svoji nepozorností lidé. Horší bilance je ale za červenec a týká se především lesních požárů u pláží. Těch bylo za prvních 20 dnů 359 a ve většině případů byly založeny úmyslně. Chorvatská ministryně spravedlnosti se proto dala slyšet, že v případě dopadení žhářů bude jejich incident považovat za teroristickou a protistátní činnost a vedle vysokých pokut jim pohrozila i vězením.

autor: pev
Spustit audio

Více z pořadu