Chorvaté zachránili české turisty

3. červenec 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Kvůli vlastní neopatrnosti mohli dnes přijít o život tři čeští turisté v Chorvatsku. V gumovém člunu se totiž vydali z Baško Polje na ostrov Brač. V Dalmácii ale fouká velmi silný vítr bura a místní policie vůbec nedoporučuje vyplouvat ani malým lodím. Dopravní zácpy, kolony a nával turistů - takový byl začátek turistické sezóny v Chorvatsku.

Šestatřicetiletý Čech vyrazil se svými dvěma dětmi do bračského kanálu hned ráno. Dvě a půl míle od pobřeží je po poledni zachránili námořníci z přístavu v Makarské.

Policisté a členové pobřežní hlídky pátrali více než tři hodiny také po dalším Čechovi, který je ubytován podobně jako předchozí tři v kempu Baško Polje. Osmnáctiletý mladík se ve větrném počasí vydal na otevřené moře na gumové matraci. Při záchraně tohoto Čecha museli Chorvaté použít kromě člunů dokonce i vrtulník - na rozbouřeném moři muže totiž nemohli najít

Všichni čeští turisté jsou v naprostém pořádku. Chorvatská policie ale žádá, aby všichni respektovali její doporučení a sledovali předpověď počasí.

Začátek turistické sezóny poznamenaly kolony vozidel

Velké zácpy a několika kilometrové kolony - tak vypadala dálnice Záhřeb-Split včera, v den oficiálního začátku turistické sezóny. Zácpy začaly už před sedmou hodinou ráno, kdy se u tunelu Mala Kapela vytvořila šesti kilometrová kolona ze směru od Splitu.

Krátce před polednem už kolona dosahovala délky dvaceti kilometrů v obou směrech. Policie proto rozhodla, že tunelem se bude jezdit ve dvou pruzích pouze ve směru od Záhřebu. Auta, která jela od Splitu, pak odklonila před tunelem na objíždku BRINJE-OGULIN.

Chorvatský ministr dopravy Božidar Kalmeta má proto za úkol do příští soboty navrhnout předsedovi vlády řešení, jak dalším takovýto dopravním kolapsům zabránit. Podle centra pro kontrolu provozu včera od ranních sedmi do odpoledních čtrnácti hodin projelo tunelem Svety Rok od směru ze Zadaru 8 519 vozů a ze směru od Záhřebu 6 982.

Nával turistů zažilo včera také letiště ve Splitu. Odbavovací halou jich prošlo více než 15 tisíc. Většina letadel měla kvůli hustému provozu zpoždění na odletu i příletu.

Hustý provoz je stále v přímořských turistických centrech. Nikdy se ale netvoří kolony. Večer se ale očekává zvýšený provoz z Makarské směrem na Split. Na hraničním přechodu Macelj je zvýšený provoz na vjezdu i výjezdu ze země. Trajekty jezdí bez problémů - jen linka Sumartin - Makarska nejede kvůli silnému větru.

Počasí v Dalmácii:
V Dalmácii 4. 7. bude slunečno a teplo. Vát má jen slabý vítr, jen ráno ještě místy bura. Noční teploty klesnou na 17 až 22 stupňů, přes den teploty vyšplhají na 28 až 32 stupňů. Takové počasí by mělo vydržet až do pátku.

Upozornění pro jachtaře:
V noci bude foukat severovýchodní vítr o rychlosti kolem 30 až 40 uzlů. Na otevřeném střením a jižním Jadranu severozápadní vítr kolem 45 uzlů. Moře bude v noci na stupni 5, ráno ale vítr zeslábne. Viditelnost 20 až 30 kilometrů.

autoři: hah , mvo
Spustit audio

Více z pořadu