Chorvaté nechtějí do Evropské unie

30. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Čtyřicet čtyři procenta Chorvatů nepodporuje vstup do Evropské unie. Požár lesa likvidovali hasiči poblíž Nemiry u Omiše. Oheň zachvátil čtyřicet hektarů lesa a ohrožoval i rekreanty, kteří bydlí v okolí. Splitské letiště letos odbavilo nejvíc turistů v historii. Od počátku roku letištěm prošlo téměř osm set tisíc návštěvníků.

Chorvaté nechtějí do Evropské unie. Čtyřicet čtyři procenta Chorvatů nepodporuje vstup do Evropské unie. Pro je třicet devět procent. Vyplývá to z aktuálního průzkumu veřejného mínění. Dvanáct procent obyvatel jsou optimisté, kteří doufají, že Evropská unie začne přístupové rozhovory s Chorvatskem ještě do konce roku.

U Omiše hořelo. Požár lesa likvidovali hasiči poblíž Nemiry u Omiše. Oheň zachvátil čtyicet hektarů lesa a ohrožoval i rekreanty, kteří bydlí v okolí. Požár, který vypukl nad ránem, dostalo několik hasičských jednotek pod kontrolu během dopoledne.

Hurikán ohrozil chorvatskou loď. Hurikán Katrin, který řádil ve Spojených státech, naštěstí nepoškodil chorvatskou loď Novigrad. Ta pluje ve vodách u New Orleans. Bouře ale přerušila spojení. Posádka se tak musí obejít bez elektrické energie i mobilních telefonů.

Letiště ve Splitu láme rekordy. Splitské letiště letos odbavilo nejvíc turistů v historii. Od počátku roku letištěm prošlo téměř osm set tisíc návštěvníků. Ve srovnání s loňským rokem je to nárůst o pětinu. Jen za první dva srpnové týdny letiště využilo víc než čtyři sta dopravních letadel a sto padesát menších soukromých. Vedení letiště proto plánuje jeho rozšíření a zkvalitnění služeb tak, aby odpovídaly rostoucímu náporu turistů.

Kurzy a ceny

Sto českých korun směníte za 24 kun a 90 lip. Za jedno euro dostanete 7 kun a 35 lipZa jeden litr benzínu Euro 95 zaplatíte necelých 8kun. Naftu nakoupíte za 7 kun a 30 lip.

Počasí

U Jadranu bude zítra slunečno, na jihu místy oblačno. Ranní teploty 19 až 25 stupňů, odpoledne 28 až 33. - Takže nás čeká oápět horký den. Během zítřka povane slabý vítr a k večeru i slabá bura. Jachtaře zítra čeká slabá bura, vítr povane rychlostí 6 až 16 uzlů, na jižním Jadranu až 20. Moře bude mezi dvojkou a trojkou, viditelnost 10 až 20 kilometrů.

autoři: duv , vav
Spustit audio

Více z pořadu