Chcete to nejlepší? Kupujte směsové textilie, radí odborník

17. leden 2014

Oblečení, ale třeba i spací pytle, potahy nebo zdravotnické textilní materiály. To všechno je zahrnuto v pojmu textil. Jak se v průběhu posledních desetiletí změnila jeho kvalita? A měli bychom se bát nejrůznějších přídavných látek, které textilie často obsahují? I o tom se Stáňou Lekešovou mluvil ředitel Textilního zkušebního ústavu Pavel Malčík.

Chcete-li své zboží prodat, musíte vyrábět kvalitu. A dnešní obchodníci rozhodně prodávat chtějí. I to říká Pavel Malčík, když se zamýšlí nad tím, kam pokročila kvalita textilu. „Co bylo dříve exkluzivní, je dnes běžné,“ upozorňuje.

Kvalita je podle něj dnes v textilu na prvním místě. „Kvalita textilií se neustále zvyšuje. I dnes se však objevují případy nekvalitních výrobků, které spotřebitele naštvou nebo v horším případě ohrozí,“ varuje.

Odborník doporučuje směsové textilie

Pokud jste i vy opatrný spotřebitel a přemýšlíte o tom, co vlastně kupujete, určitě jste už někdy narazili na dilema: jsou lepší přírodní, nebo syntetické textilie? Odpověď není podle Pavla Malčíka jednoznačná.

„Syntetická vlákna přinesla nové vlastnosti, obecně však platí, že nic ideálního zatím vyrobeno nebylo. Nejkvalitnější textilie jsou proto ty směsové – složené jak ze syntetiky, tak z přírodních vláken,“ doporučuje.

Jakým způsobem dnešní výrobci dosahují toho, že jsou jejich textilní vlákna odolnější než dříve? Také na to se Stáňa Lekešová Pavla Malčíka ptala. Odpovídal i na další otázky, třeba na to, jaké přídavné látky textilie obsahují a zda některé z nich mohou být nebezpečné.

autor: als
Spustit audio