CHAT: Jak udržet rajčata v kondici

20. červenec 2018

Je možné rostliny přemístit před zimou do bytu? Kolik vody rajčata potřebují při jedné zálivce? Na otázky odpoví v pátek 20 července v 10:30 odborník Jan Kopřiva.

Vlastní rajčata nemají konkurenci. Svou chutí a vůní předčí všechny kupované. Snahou pěstitelů je udržet rostliny co nejdéle do zimy tak, aby se sklizeň prodloužila na maximálně dlouhou dobu. Přestože se o rostliny staráme, zaléváme a přihnojujeme, nastává celá řada problémů. Jako nejčastější se projevuje nedostatek vápníku v plodech, kdy především rajčata pěstovaná v nádobách naplněných nevhodným substrátem nedozrávají a spodní část proti stopce sesychá. Další poruchou je nedozrávání plodů kolem stopky, kdy i polovina zůstane zelená a tvrdá. Jedná se o nedostatek draslíku, přídadně může jít i o vliv nadměrně vysokých teplot, kdy plody paradoxně nezčervenají celé.

autor: Ludmila Dušková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.