Chceme v testech vytvářet reálné situace. Co dnes stačí ve zkoušce, nestačí pro život, komentuje chyby řidičů odborník

26. listopad 2019

Čeští řidiči tápou při průjezdu křižovatkami. Mají problém rozeznat, kdo má přednost v jízdě. Nehody kvůli chybám v odbočování končí stále častěji tragicky: za deset měsíců zaplatilo životem dvaaosmdesát lidí. Předseda Asociace autoškol ČR Ondřej Horázný připomíná pravidla.

Podle BESIPu se nejvíc nehod stane při odbočování doleva. Lektorka berounské autoškoly Jiřina Skuhrovcová popisuje, jaké chyby řidiči v křižovatkách nejčastěji dělají: „Hlavní problém vidím v tom, že do křižovatek najíždějí rychle a nestihnou reagovat. Nebo si dva protijedoucí řidiči odbočující doleva brání ve výhledu na jízdní pruh.“

Nehoda je náhoda

Každá dopravní nehoda je otázkou náhody,“ říká Ondřej Horázný. Řidič obvykle něco přehlédne nebo se plně nevěnuje řízení. Autoškolu skupiny B ročně absolvuje okolo sto tisíc uchazečů. „Pokud by pravidla neovládali a neuměli řídit vůz, průkaz by nedostali,“ vysvětluje.

Čtěte také

Jak dát správně přednost v jízdě? Hlavní je nedonutit řidiče, který přenost v jízdě má, aby náhle změnil směr jízdy. Tam, kde dává přenost, musí řidič snížit rychlost, aby vůz s předností nemusel vůbec reagovat, případně zastavit.

V teoretické části je výrazně větší úspěšnost. „U praktických jízd je propadovost větší. Napoprvé je udělá v průměru šedesát až sedmdesát procent žadatelů.“ Podle Horázného je to dáno tím, že testy jsou předpotopní, psané otázky bez animací se dají jednoduše naučit.

Test reálné situace

Asociace apeluje na ministerstvo dopravy, aby změnilo způsob výuky mladých řidičů. „Připravili jsme projekt, v němž navrhujeme padesát testových animovaných otázek. Dnes si člověk zapamatuje, jak křižovatka vypadá a co má odpovědět. Chceme místo toho vytvořit reálnou situaci s dotazem, jak se zachová.“ Právě to považuje za zlom ve zkvalitnění přípravy žadatelů o řidičský průkaz. „To co stačí ve zkoušce, už nestačí pro život,“ uzavírá. Asociace čeká na schválení návrhu projektu.

autoři: Jiří Chum ,
Spustit audio