Chceme ruskou ekonomiku poškodit? Nekupujme od Moskvy ropu a plyn, přestaňme doma topit, radí ekonom Skořepa

7. březen 2022

Ruská ekonomika se potýká s důsledky sankcí včetně vyloučení některých ruských bank z mezinárodního platebního systému SWIFT. „Eliminace Ruska od SWIFTu je jedním kamínkem v mozaice už platných sankcí. Jsme v druhém týdnu této tragické události a každý krok, který agresorovi znepříjemňuje život, je důležitý,“ věří expert Evropského hospodářského a sociálního výboru při EU Petr Zahradník. Ekonom České spořitelny Michal Skořepa vítá, že Evropa má vůli dále sankce prohlubovat.

„Ale nevím, jestli zde není také zájem ekonomickou výměnu s Ruskem tak moc nepoškozovala – protože by to nakonec nedopadlo na voliče v západních zemích, kteří by pak mohli zjistit, že se jim sankce nelíbí,“ obává se Skořepa.

V ruských službách existuje docela početná množina bývalých vrcholných evropských politiků, kteří těmto opatřením nejsou nakloněni.
Petr Zahradník

Obavy ze znepřátelení voličstva evropští politici mají, souhlasí Zahradník: „Uvědomme si také, že takzvaně v ruských službách existuje docela početná množina bývalých vrcholných evropských politiků, kteří těmto opatřením nejsou nakloněni.“

Čtěte také

Skořepa očekává, že velké ruské banky si otevřou své účty u bank, které o SWIFT nepřišly. „Takže budou fungovat tak, jako funguje spousta jiných bank po světě. Když se ale podíváte na detaily všech sankcí, evropských i amerických, tak skoro u všech jsou nějaké únikové cestičky a výjimečky. A je otázkou interpretace, co pod ně spadne, a co ne.“

„Ve srovnání sankcí, které svět uvalil na Rusko kvůli anexi Krymu, jsou ty současné bezprecedentně velké. Ale ony únikové cesty jsou prostě faktem,“ doplňuje Zahradník „Vidíme ale také, že spousta západních firem zcela dobrovolně zastavují kontakty s Ruskem.“

Jsme připraveni netopit ruským plynem?

Odstřižení úplně všech ruských bank od SWIFTu by určitě ruské ekonomice uškodilo.

Nebojovali bychom se zbraněmi v rukou, ale tím, že bychom holt doma měli najednou místo dvaceti stupňů jen deset.
Michal Skořepa

„Ale existují i alternativní systémy, Rusko má vlastní. Neznamená to ochromení platebního styku. Ale pokud by bylo, co budeme dělat s tím, že k nám přestane proudit ruský plyn?“ ptá se Skořepa.

„Jsme skutečně my tady připraveni bojovat s Ruskem tímto způsobem? Nebojovali bychom se zbraněmi v rukou, ale tím, že bychom holt doma měli najednou místo dvaceti stupňů jen deset. A je otázka, jak velká část evropské populace je ochotná tento typ zbraní nasadit,“ dodává ekonom.

Mír, svoboda a demokracie mají nějakou cenu, která je v těchto podmínkách jiná než v podmínkách mírových.
Petr Zahradník

Podle Zahradníka jsme v natolik fatální situaci, že je třeba se rozhodnout, a pak udělat úplně všechno:

Čtěte také

„Nelze srovnávat boj ukrajinského obyvatelstva s tím, že cena nějakého spotřebního zboží v Evropě se zvýší, nebo že nebude dostupné. To je to minimální, co ve vztahu k Ukrajině i dalšímu postupu ruské agrese můžeme udělat.“

„Mír, svoboda a demokracie mají nějakou cenu, která je v těchto podmínkách jiná než v podmínkách mírových. Rozšiřme si náš spotřebitelský koš nejen o naše požitky, ale i o to, že existují hodnoty, které je třeba ctít a za jejich obhajobu platit,“ vyzývá Petr Zahradník.

Pokud chceme ruskou ekonomiku poškodit, usnesme se, že přestaneme dovážet ruskou ropu a plyn. Na to ani nepotřebujeme oficiální usnesení.
Michal Skořepa

Existují další způsoby, jak radikálně bojovat s ruským režimem. „SWIFT je ale drbání se levou rukou za pravým uchem. Pokud chceme ruskou ekonomiku poškodit, usnesme se, že přestaneme dovážet ruskou ropu a plyn. Na to ani nepotřebujeme oficiální usnesení. Pokud každý doma přestane topit, zaútočí tím na ruskou ekonomiku tak, jak je v jeho silách,“ navrhuje Michal Skořepa.

Poslechněte si celou debatu, moderuje Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci

Související