Chceme do NHL!

3. říjen 2008
Pod kůži

Čeští hokejoví příznivci budou mít o víkendu poprvé možnost vidět na vlastní oči oficiální zápas kanadsko-americké NHL. Hned dvakrát změří v Praze síly týmy New York Rangers a Tampy Bay Lightnings. Nejslavnější soutěž světa si pro svůj start nevybrala Česko náhodou, lední hokej je u nás velmi populární a stále patříme mezi velmoci. Soudě třeba podle výsledků mládežnických reprezentačních výběrů se ale zdá, že zlatou éru má český hokej za sebou. Jaké jsou jeho vyhlídky? Se svými zkušenostmi se svěřil i hokejový agent Jaromír Henyš.

Olympijské zlato a pět prvenství na světovém šampionátu. Takovou bilancí se může pochlubit v posledních dvanácti letech český hokej. Bude slavné období pokračovat, nebo by si příznivci národního týmu měli zvykat na horší časy? To jsme se pokusili zjistit na jednom z míst, kde se právě teď o budoucnosti nejrychlejšího kolektivního sportu u nás rozhoduje.

Chladící zařízení jede na plno. Ledová plocha na stadionu Konstruktivy v pražském Braníku ožívá dováděním žáků sedmé třídy. To všechno je jasným znamením, že hokejový trénink pod vedením kouče Bohumila Chmelíka začíná. "Hokej je strašně náročná hra, hlavně na peníze a na čas rodičů. Za pár let budeme zavírat stadiony, protože nebude nikoho, kdo by na těch stadionech sportoval," uvedl trenér.

Provoz stadionu, dojíždění k zápasům, hokejové vybavení. To jsou jen základní položky v rozpočtu rodičů začínajícího hokejisty. "To znamená, že chudší děti z nižší vrstvy na to nemají peníze. Další věc je, že ve školách je málo všestranného tělocviku. Děti neumějí kotrmelec, učíme je dělat kotrmelce. Když se zeptám dvanáctiletého kluka, co je to výmyk, tak na mě kouká, jako kdybych spadnul z Měsíce," postěžoval si Bohumil Chmelík.

Nezdá se ale, že by to byl případ těch bruslařů, kteří se míhají před našima očima. "Jmenuji se Filip Bednář a dostal jsem se k hokeji přes jednoho kámoše, který je i můj soused a řekl mi to. Mě se hokej hrozně líbí. Ať se dostanu někam do reprezentace a dál, třeba i někam do zámoří. Být jeden z nejlepších hráčů," svěřil se mladý hokejista a doplnil, že i jeho rodiče by byli radši, kdyby hrál hokej, než aby byl třeba lékařem nebo tesařem.

Ve věku dvanácti, třinácti let mají kluci s hokejkou a s bruslemi splnění snů ještě ve svých rukou. Asi nepřekvapí, že hokej chtějí jednou hrát na té nejvyšší úrovni také v zahraničí, a NHL mezi všemi soutěžemi vede. Hokejový potěr pražského klubu skrývá také Adama Brandejse, který už má se zámořským prostředím zkušenosti, díky otci se učil bruslit v New Jersey. A k hokeji by se do zámoří chtěl vrátit. "Plat a úroveň NHL," naznačil motivaci Adam, který je podle trenéra rozený střelec. "Líbí se mi, jakou má Jágr taktiku, jak dávat góly. Ovečkin je také rozený střelec," dodal Adam.

Kanonýr žákovské školy odjíždí pilovat přihrávky po ledě. Trenér Chmelík má pro změnu nutkání vyjádřit, že nových Jágrů nebo českých Ovečkinů se bude rodit stále méně. "Je to tu špatně nastavené. Třeba ve Švédsku nebo i v Rusku jsou určité dohody, kdy hráč může odejít za nějakých podmínek. U nás je prostě demokracie, hráč se sebere a odejde. V hokeji je strašně moc všelijakých skautů a všeho možného, kluky si vyhledávají už v deseti, ve dvanácti letech a okamžitě s rodiči dělají různé smlouvy. Snažím se kluky přesvědčit, aby tady vydrželi co nejdéle, protože mají daleko více prostoru," doplnil trenér.

To ostatně při pohledu na kluziště Konstruktivy Braník platí doslova. Žákovský trénink je v plném proudu, ale na ledové ploše byste rozhodně v tlačenici neuvízli.

Fanoušci si zaslouží vidět talenty doma

Za 40 let ve světových oceánech nezbudou žádné ryby, protože rybáři jich vyloví větší množství, než se stačí přirozenou cestou obnovit. Něco podobného hrozí - podle průzkumu, který před pár lety provedla Mezinárodní hokejová federace - také evropskému hokeji. A ten český není výjimkou. Studie ukázala, že většina hráčů, kteří odešli do zámoří již v dorosteneckém věku a snažili se proniknout do NHL z juniorských či vedlejších soutěží, se neprosadila.

Je sice hodně toho, co můžeme na nejslavnější soutěži a na zámořském hokeji jako takovém obdivovat, ale ne každý českých hráč komentuje svoje působení za oceánem s velkým nadšením. Jako příklad poslouží slova útočníka Jakuba Klepáče, který se před pár měsíci vracel do naší extraligy. "Hokeje, který se hrál na farmě, jsem měl poslední dobou plné zuby. To myslím vážně. Bylo to samé nahození, beci, všechny nahrávky o plexiskla, takže jsme puk honili po celém hřišti. Souboje pořád dohrávat do těla. Jsem rád, že tady máme kombiné, spíš technický hokej. Takže tam mi to nevyhovovalo," uvedl hokejista.

Navzdory tomu zámoří stále láká a pro mnohé začínající hráče zůstává jediným cílem jejich snažení, což se více či méně podepisuje i na výsledcích českého hokeje na mezinárodní scéně. Úřadující předseda hokejového svazu Tomáš Král se i tak snaží být umírněným optimistou. "Situace je daná vývojem společnosti. Vlny se střídají. V minulých letech jsme měli obrovskou euforii, vlnu úspěchu, byla tu mimořádná hokejová generace. Není možné, aby tady byla pořád. Každá země má v určitém období svou garnituru, která je mimořádná. My jsme to měli nedávno, takže teď srovnáváme všechno s tím. Ale samozřejmě problémy u mládeže jsou. Bylo by tedy špatné říkat, že to není pravda, ale situace se zase zvedne a přijde období, kdy budeme na špici. O tom jsem přesvědčený," uvedl Tomáš Král.

A jak se tváří na hráče mizející do zámoří v šestnácti, sedmnácti letech zkušený litvínovský obránce Jiří Šlágr mající sám za sebou bohatou praxi v NHL? "Zase tak rozumné to není. Naše liga je kvalitní. Pokud má mladý kluk šanci hrát v naší extralize, ať se vyhraje, a pak jde jako hotový hráč." V tomto duchu se také snaží Jiří Šlágr debatovat s mladíky, které má kolem sebe. "Prakticky s nimi mluvím každý den a snažím se jim vysvětlit, co asi obnáší dostat se do NHL dostat. Ale bude záležet jenom na nich, jestli si to srovnají v hlavě a jak dalece budou věřit, že se tam dostanou," doplnil Jiří Šlágr.

Logo

Bereme-li talentované hokejisty, kterých právě v Litvínově umějí vychovávat dost, například Karel Kubát už může spoléhat i na vlastní zkušenost. "Také jsem byl v zámoří, ale nevydržel jsem tam. Byl jsem tam dva měsíce, a pak jsem se vrátil do Litvínova," uvedl. A důvod, který vedl k návratu? "Určitě krása hokeje, kombinace. Tam se to jenom řeže, malé kluziště. Hra mi tam nevyhovuje," vysvětlil.

V ideálním případě by zrající hokejista mohl přemýšlet nejen o tom, kde se může seberealizovat a kde si nejvíc vydělá, ale také o klubu, ve kterém vyrůstá. "Fanoušci si to zaslouží, aby tady viděli mladé šikovné hráče, protože ti hráči tady vyrůstají a my je nevychováváme jenom pro NHL. Vychováváme je i pro místní kluby a místní fanoušky. Myslím si, že je rozumnější odsud odejít jako hotový hráč," míní obránce Jiří Šlágr. Co myslíte, přibude u nás v dohledné době mladých hokejistů, kteří zkusí uvažovat právě takto?

Český hokej je v těžké krizi

Jak moc strádá český hokej odchodem mladých hráčů do zámoří? Je v útlém věku snazší najít cestu do NHL? O tom jsme si povídali s hokejovým agentem Jaromírem Henyšem.

Jaromír Henyš už dvacet let pracuje jako hokejový agent. Tehdy se smlouvy s mladými hokejisty podepisovaly po draftu, když dovršili osmnácti let. V současné době se však věková hranice blíží ke čtrnácti rokům. Pokud je ovšem takový hráč dobře fyzicky, psychicky i technicky vybavený, považuje hokejový skaut za správné, aby odešel do zámoří. "Lepší trénink a metodika je v Evropě. V Americe se víc hraje, hráč získává herní zkušenosti. Jestliže je hráč vybavený, je lepší, když odejde do Ameriky," uvedl Jaromír Henyš.

Sám některým hráčům radí, aby do zámoří odešli. V české extralize nyní hrají hráči kolem čtyřiceti let, což podle něho dříve nebývalo. Tito hráči však svým mladším kolegům zabírají místa v sestavách mužstev. Taková situace panuje v naší první lize i třetí nejvyšší soutěži. "Zrušením Dukel dneska hráč po dovršení dvaceti let nemá kde hrát, když není absolutní špička," přiblížil současnou situaci hokejový agent.

Počet českých hráčů, které si zámořské kluby vybraly v draftu, se v poslední době snižuje. To podle Jaromíra Henyše svědčí o těžké krizi českého hokeje. Příčiny nevidí jenom v ekonomických vlivech. Za tragickou považuje třeba organizaci mládežnických soutěží. I tak ale zájem o hokej mezi mládeží trvá. Na českých kluzištích se podle něho prohání řada špičkových mladých hráčů.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na naší e-mailovou adresu.

autoři: apr , vij , jkb , lvb
Spustit audio

Více z pořadu