Chápu, že se každý o své dítě bojí, ale hoaxům o očkování by rodiče neměli věřit, míní vakcinolog

19. únor 2019

Stále více dětí se potýká se spalničkami. Podle odborníků to souvisí se snižující se proočkovaností, ke které vede nedůvěra rodičů ve vakcinaci. Ta je prý často založená na internetových hoaxech.

V Evropě se spalničkami nejčastěji bojují pacienti v Rumunsku, Francii, Řecku nebo Itálii. Epidemie ale postihla také Ukrajinu, Srbsko, Gruzii nebo Rusko. 

V Česku bylo zaznamenáno nejvíce případů v Praze a na severní Moravě. Pražští hygienici k letošnímu 1. únoru evidovali celkem 140 případů tohoto onemocnění, což je víc než za celý loňský rok. Proočkovanost v hlavním městě se přitom pohybuje jen kolem 60 %.

Skutečně máme obavu, že by ta infekce jednou mohla postihnout někoho, kdo může mít velmi těžké komplikace.
Rastislav Maďar, vakcinolog

„O kolektivní imunitě, která by chránila i děti, jež mají kontraindikaci k očkování a měly by je chránit ostatní, které očkovány být mohou, si můžeme nechat jen zdát,“ říká Rastislav Maďar z Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity a dodává, že kolektivní imunita v nízko proočkovaných oblastech vůbec nefunguje.

Doživotní následky

Komplikace, které mohou onemocnění provázet, jsou například zápal plic, zánět středního ucha nebo zánět mozku. Ty mohou pacientovi způsobit doživotní následky. Vůbec nejzranitelnější jsou malé děti, které se u nás povinně očkují dvěma dávkami vakcíny.

Zpočátku přitom spalničky vpadají jako obyčejná viróza doprovázená rýmou a kašlem. „Po několika dnech ale nastupuje vyrážka, která se objevuje typicky na hlavě a potom postupuje po těle. Už v této fázi dokážeme s poměrně vysokou jistotou říct, že se jedná o spalničky, protože kolem stoliček jsou na sliznici ústní dutiny typické Koplikovy skvrny,“ popisuje Rastislav Maďar. Následné laboratorní vyšetření prý diagnóza často už jen potvrdí. 

Spalničky jsme skoro eliminovali, ale pak se začalo tvrdit, že očkování je nebezpečné, říká lékařka

Vilma Marešová

V Česku se rychle šíří spalničky. Od letošního ledna do konce února se touto nemocí nakazilo 29 lidí, což je víc než za celý rok 2016. Skoro polovina případů pronikla do tuzemska z Ukrajiny. Hygienici upozorňují, že infekce se rychle šíří i proto, že čím dál víc rodičů váhá s očkováním svých potomků. Ohrožují tak celou společnost, nebo je na místě zachovávat vůči vakcínám obezřetnost?

Rodiče se bojí zbytečně

Očkování proti spalničkám je součástí vakcíny, která nejmenší děti chrání zároveň proti příušnicím a zarděnkám. Někteří rodiče se aplikacé právě této vakcíny obávají. Podle Maďara je to ale zbytečné: 

„Chápu, že se každý rodič o své dítě bojí, nicméně když se zeptáte našich pediatrů, tak prakticky nikdo z nich žádnou těžší komplikaci po očkování proti spalničkám neviděl; bez ohledu na to, co se píše na internetu a sociálních sítích, kde za to nikdo nenese zodpovědnost.“

Rodiče by se tak prý měli spoléhat raději na názor svého praktického lékaře pro děti a dorost, protože ten nese za správné posouzení konkrétní situace hlavní zodpovědnost. „Nebral bych v potazy šumy kolem. Velmi často jsou to hoaxy, které se v ničem nezakládají na pravdě,“ dodává Maďar.

Podle odborníků z americké Asociace veřejného zdraví jsou jedním z faktorů, který ovlivňuje nedůvěru lidí v očkování, dezinformace o jeho údajné škodlivosti. Ty kolují po internetu už několik let a stojí za nimi skupina dezinformátorů z Ruska. 

Ve studii vydané americkou Asociací veřejného zdraví zkoumali vědci on-line zprávy ruských internetových trollů z let 2014 až 2017. Dospěli k závěru, že jejich kampaň pomohla narušit společenskou důvěru ve vakcinaci. Fenomén odporu vůči očkování a šíření dezinformací z oblasti zdraví na internetu je tak předmětem dalších výzkumů.

autoři: Andrea Skalická , marz
Spustit audio

Související