Čeští Přátelé a opak Mostu. Seriál Dobré ráno, Brno! je hodný a má geniální postavy

5. březen 2024

Skončila druhá série Dobré ráno, Brno!, bohužel. Režisér a scenárista Jan Prušinovský se v něm odklonil od „tvrdého“ humoru Mostu nebo Trpaslíka. Pusťte si Kompot s recenzí také na film Chudáčci nebo reality show Traitors a také shrnutím filmového festivalu Berlinale.

Už titulní píseň seriálu Dobré ráno, Brno! – Rána v trávě od Žalman & spol. – naznačuje, že se nás čeká televizní zábava ve stylu „feel good“. Vtipná, ale taky přemýšlivá, někdy temná, s průměrnými „televizáky“ a průměrnými problémy. Moderátorka Radka, matka dvou dětí pracuje na své nezávislosti na mužích, její trochu ztracený kolega Cyrda najde smysl života v chování ovcí a toxický padesátiletý šéf a přítel Mirek (ne)řeší zdravotní, osobní i pracovní následky svého sobectví a narcismu.

Čtěte také

Kreativnímu obratu u Dobré ráno, Brno! zřejmě pomohl Tomáš Holeček jako spoluautor scénáře místo Petra Kolečka, s nímž Prušinovský pro Českou televizi napsal hity Most, Trpaslík nebo Čtvrtá hvězda (spolu s Miroslavem Krobotem). Ostatně v seriálu je paralelou této změny mladý dramaturg a milovník poezie Vítek Šmarda, který po nehodě režiséra Mirka, barda a inventáře České televize, převezme jeho funkci. Místo u pletení košíků teď diváctvo ranní talk show vstává s drag queen Miss Petty. A sledovanost se zvedá. V reálu to tak bohužel není a Dobré ráno, Brno! není „bomba“ jako předchozí seriály. Ukrojení největší části koláče naštěstí není podmínkou veřejnoprávnosti, a tak nezbývá než doufat, že nám Česká televize někdy nabídne třetí nebo třeba i dvacátou sérii.

Seriál Dobré ráno, Brno! má podobně jako americká sitcomová a „feel-good“ klasika Přátele geniální casting sestavený z herectva, které není v předních liniích, ale mělo by – namátkou Zuzana Zlatohlávková, Jan Kolařík, Vojtěch Hrabák (jeho Šmarda je muž roku 2024), Beáta Hrnčiříková, Dušan Hřebíček nebo Daniela Špinar. Tihle lidé hrají postavy, se kterými chcete trávit večery. I rána. Díky za ně.

Tato malinká recenze rozvádí to, co uslyšíte v podcastu. Napište nám na Instagram Kompotu, jestli jste se na Dobré ráno, Brno! dívali. A taky jak se vám líbili Chudáčci a jestli sledujete Traitors!

Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.