Česko se pře s Evropskou unií o dostupnost školek a jeslí

5. únor 2009
Pod kůži

Evropský parlament kritizuje české plány v oblasti rodinné politiky, které jsou prý zpátečnické a příliš zaměřené na tradiční rodinu. České Ministerstvo práce a sociálních věcí má totiž jiné představy o podobě rané péče o děti. V čem se lišší unijní návrhy od těch tuzemských?

Sedmadvacítka ministrů pro rodinu dnes v Praze diskutuje o tom, zda je třeba počet míst ve školkách a jeslích přesně určit - což říkají takzvané unijní cíle, nebo nabídnout rodičům co nejpestřejší škálu možností, jak práci s péčí o děti zkombinovat - což chce prosadit české předsednictví. Co na to říkají rodiče malých dětí? A který návrh více zohledňuje zájmy dítěte?

"Já musím říct, že máme všechno strašně naplánovaný a díky tomu to zvládáme. Jsme skoro jako přesně načasovaný stroj, který musí perfektně běžet a kdyby se cokoliv vychýlilo, tak ten stroj padá, což je hrozná představa, takže si to radši nepředstavuju," říká Vanda, která je sama na dvě malé děti.

Vanda nejvíce oceňuje, že si může na mateřské dovolené přivydělávat, což dříve nebývalo. Celkově ale vidí na postoji vlády k rodinné politice několik nedostatků: "V Česku není podpora rodiny jako takové. Už jen to, že matka na mateřské dovolené bere sociální dávky, je zvláštní, protože tím pádem je zařazená do nějaké asociální skupiny. To by nemělo být."

Na mateřské se dvěma dětmi je i Hedvika, která ale není samoživitelkou, a tak pracovat nutně nemusí. Možná i proto tuzemský systém rodinné politiky oceňuje: "Já jsem zabezpečená ze strany manžela a mám nárok na čtyřletou podporu od státu, takže jsem docela spokojená. Když to srovnám s jinými zeměmi, kde je podpora státu jen dva měsíce nebo půlroku, tak vnímám pozitivně, že mám možnost být s dětmi až do jejich čtvrtého roku doma."

Kdo je blíže zájmům rodičů a dětí?

Pro 33 procent dětí do tří let jesle nebo podobná zařízení. Pro 90 procent tří až šestiletých školky. Takové jsou cíle Evropské unie v rané péči o děti do roku 2010. Ministerstvo práce a sociálních věcí se ale chystá o těchto doporučeních diskutovat. Například u jeslí by rádo limit snížilo a v péči o předškolní děti se chce zaměřit na kvalitu a rozmanitost služeb. To se ale nelíbí Straně evropských socialistů a silné znepokojení vyjádřil i celý Evropský parlament.

Evropští socialisté mají strach, že diskuze o snížení limitů na počty školek a jeslí by mohla v Evropské unii znamenat odstraňování sociálních opatření. Tyto obavy sdílí i čeští sociální demokraté. Takto na návrh Petra Nečase reagoval stínový ministr školství Jiří Havel: "To je věc, která všechny šokovala. Evropská strana sociálně demokratická bude vystupovat proti takovému postupu a myslím si, že je to věc, která se v Evropě setká s obrovským nepochopením. Závazky v dětské péči jsou především závazky, které pomáhají ženám k tomu, aby se mohly plněji zapojit do života."

Občanský demokrat Petr Nečas ale tvrdí: "Je to výraz stesku evropských socialistů po jeslích, které drtivá většina občanů České republiky zase tolik nepostrádá." Více než oba politici toho o rané péči ví zakladatelka mateřských center v Česku, matka pěti dětí a první česká držitelka titulu Žena Evropy Rút Kolínská. Co říká na kvóty poměru dětí a školek? "Pokud je v návrhu striktně řečeno, že to mají být jesle nebo školky, tak se mi to nelíbí. Pokud je tam naznačen nějaký alternativní způsob péče o děti, tak je to dobré."

Rút Kolínská není ani proti rodinnému balíčku Petra Nečase. Ten počítá například s možností, že jedna maminka bude moci hlídat další tři dětí svých známých a bude za to finančně ohodnocená. Zákon myslí i na podporu firemních školek a jeslí nebo na částečné úvazky pro rodiče. "Prorodinný balíček směřuje k možnosti široké škály výběru. A čím menší zařízení máte, tím je to zařízení flexibilnější k potřebám konkrétního dítěte. Směřování k většímu množství malých zařízení považuji za velmi prozřetelný trend a myslím, že to ani neodporuje evropským modelům."

Jak se k problematice staví Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR?

Kateřina Jirková z Ministerstva práce a sociálních věcí si myslí, že částečně jde v celém sporu o nedorozumění. "Jedním z cílů českého předsednictví bylo vnést debatu do současné politiky zaměstnanosti a rozpoutat diskuzi o takzvaných barcelonských cílech v péči o děti. To jsou vlastně cíle, které z důvodu podpory zaměstnanosti žen stanoví, aby členské státy vytvořily určitou kapacitu ve službách pro děti."

České ministerstvo chtělo pouze ukázat, že tyto cíle jsou stanoveny s ohledem na oblast zaměstnanosti žen, bez toho, aby se soustředily na to, co je nejlepší pro dítě. Diskuze na téma kvality versus kvantity center rané péče proběhne dnes v pražském Kongresovém centru, kde se sejdou evropští ministři pro rodinu.

Unijní cíle jsou jedna věc, ale současná situace u nás zase druhá. Jeslí a školek je u nás v souvislosti se zvýšenou porodností v posledních letech akutní nedostatek - jeslí je například jen 48 v celé zemi. Má vláda nějakou možnost, jak města a obce ke zřízení těchto zařízení donutit?

"V současné době má vláda velice omezené prostředky, protože zřizování mateřských zařízení je v působnosti obcí a krajů. Záleží pouze na nich, jak si vyčlení finanční prostředky na to, aby tyto zařízení podporovaly. Bohužel podle posledních informací se zřizovatelé k tématu vzniku nových mateřských center vyjadřovali negativně. Tvrdí, že současný demografický vývoj je dočasná záležitost a zřizování nových zařízení je proto neperspektivní."

Obnova barokního areálu ve východočeském Kuksu má své zásadní odpůrce. Poslechněte si o tématu více zítra v pořadu Pod kůži. Nalaďte si Radiožurnál po 11. hodině.

autoři: lvb , vma , peč
Spustit audio

Více z pořadu