Češi kráčí za postupem do semifinále Davis Cupu, v Japonsku vedou 2:0

4. duben 2014

Čeští tenisté vedou ve čtvrtfinále Davisova poháru po prvním dnu nad Japonskem 2:0. V prvním utkání porazil Štěpánek Ita 3:1, ve druhém zápase vyhrál pětisetovou bitvu Rosol nad Danielem.

Rosol vstoupil do utkání úspěšně, když hned v prvním gamu sebral soupeři servis. Ve čtvrté hře sice o svoje podání přišel, ale hned v další hře si brejk vzal zpět.

V dalším průběhu už nedovolil soupeři ani jeden brejkbol a dotáhl první set do vítězného konce. Ve druhém setu se pokračovalo podle stejných not.

Česká jednička ztratila pouze jedno podání. Ze tří vypracovaných brejkbolů dokázal Rosol proměnit dva a s přehledem vyhrál druhý set 6:4.

Ve třetím setu se Rosolovi přestalo dařit při podání soupeře. Daniel neztratil ani jeden servis. Naopak v osmé hře prorazil podání Rosolovi, odskočil na 5:3 a vzápětí brejk při svém podání potvrdil.

Snížil tak stav utkání na 1:2 na sety, když třetí sadu vyhrál v poměru 6:3.

Ani čtvrtý set nepřinesl výrazné zlepšení Rosolovy hry. Český tenista přišel dvakrát o servis a prohrával už 1:4. I když dokázal nakonec závěr čtvrtého setu zdramatizovat, otočit jeho vývoj ve svůj prospěch nedokázal.

Čtěte také

Daniel si v posledním gamu vypracoval čtyři setboly, naproti tomu Rosolovi povolil pouze jeden brejkbol. Čtvrtou sadu tak vyhrál japonský hráč 6:4.

Drama se naštěstí v pátém setu nekonalo. Rosol si ve druhé hře vybojoval brejkbol, který dokázal využít. Sám ani jednou při podání nezaváhal a v posledním gamu podruhé sebral servis Danielovi. Vyhrál tak pátý set 6:2 a celý zápas 3:2 na sety.

„Lukáš vedl 2:0 na sety, ale přestal trochu servírovat a zbytečně tak další dva sety prohrál. V páté sadě ale Daniela brejknul a byl lepším hráčem, což je v tenise podstatné,“ řekl k zápasu daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil.

Štěpánek zajistil vedení

Radek Štěpánek potvrdil v první dvouhře roli favorita. První dva sety došly až do tie-breaku. V úvodní sadě se ve zkrácené hře radoval japonský tenista, druhý tie-break zvládl lépe Štěpánek.

Vstup do třetího setu byl z pohledu Štěpánka raketový. Brzy vedl 3:0. Ita v tu doba trápily i zdravotní problémy a nechal si na kurt zavolat lékaře. Po ošetření v utkání pokračoval, ale set ztratil jasně 1:6.

Čtvrtá sada už byla opět dramatická až do konce. Do stavu 5:5 si oba tenisté drželi podání. V jedenácté hře se Štěpánkovi podařil brejk, který vzápětí potvrdil, když proměnil druhý mečbol a získal pro Českou republiku první bod.

„Čtyřhru jsme s kluky řešili krátce v šatně. Radek se cítí dobře, takže slibně rozehrané dvouhry budeme chtít dokončit ve složení Rosol-Štěpánek,“ poodhalil sestavu na sobotní debl Jaroslav Navrátil.

Čtvrtfinále Davisova poháru Japonsko – ČR 0:2

1. dvouhra: Ito – Štěpánek 7:6 (7:5), 6:7 (5:7), 1:6, 5:7.
2. dvouhra: Daniel - Rosol 4:6, 4:6, 6:3, 6:4, 2:6.

Spustit audio