Češi jsou nebezpečně ochotni žít na dluh

18. březen 2007
Výzvy přítomnosti

Zastav a vejdi! Vejdi a nakup! Nakup víc než potřebuješ! Přijď znovu! Přesně tak zní podle marketingových odborníků a sociologů čtyři základní přikázání, na kterých je založen úspěch nákupních center a obchodních řetězců - institucí, pro které se u nás vžilo už trochu omšelé označení "chrámy konzumu".

I zběžný pohled do statistik přitom napovídá, že Češi přijali tato přikázání celkem ochotně za svá: obchodních center u nás neustále přibývá a utěšeně roste i počet jejich návštěvníků. Ti tam přitom ochotně utrácejí i peníze, které ještě ani nestihli vydělat. Suma, kterou tuzemské domácnosti dluží bankám a nejrůznějším splátkovým společnostem se tak každoročně zvyšuje o plnou třetinu. Dohromady je to dnes už více než 560 miliard korun a každý Čech tak v průměru dluží přes 50 tisíc korun. Ekonomičtí analytici se přitom shodují, že toto číslo bude ještě dále růst. A to i navzdory tomu, že přibývá lidí, kterým kvůli neschopnosti půjčky splácet klepou na dveře exekutoři.

Ekonomy sice zatím nechává rychlé a bezstarostné zadlužování tuzemských domácností víceméně v klidu, protože jeho míra nijak nevybočuje z úrovně obvyklé v evropských zemích. Varovat před životem na dluh však už považuje za nutné zdejší katolická církev, kterou znepokojuje fakt, že v posledních letech dochází každoročně k více než dvěma stům tisícům exekucí a mnohé z nich jsou přitom spojeny s menšími i většími rodinnými tragédiemi.

Biskup Václav Malý už proto v této souvislosti veřejně vyzval k uvážlivému půjčování a věřícím pak adresoval speciální apel, podle kterého by o své případné ochotě zadlužovat se kvůli spotřebnímu zboží měli uvažovat v rámci právě probíhajícího předvelikonočního postu.

"V posledních letech je takový nákupní blázinec. Lidé nakupují víc, než je třeba, a často nakupují na dluh. To samo o sobě ještě nemusí být špatné, ale stává se velikým společenským problémem, že lidé nejsou schopni ty dluhy splatit. A v tom bych viděl tu svízel, myslím, že je to morální problém. A opravdu je to asi jedno z témat postní doby," míní biskup Václav Malý.

A právě ochotě Čechů žít na dluh se budeme věnovat i v dnešním vydání pořadu Výzvy přítomnosti. Pozvání k mikrofonu tentokrát přijal docent Jiří Večerník ze Sociologického ústavu Akademie věd. Hezký večer.

autor: Jozef Greš
Spustit audio