Černé pyramidy okolo francouzského města Lens upomínají na hornickou minulost. A je z nich krásný výhled

Sever Francie je známý pro svou bohatou hornickou minulost. Za prací se tam stěhovaly tisíce lidí z celé Evropy, včetně Čechů. A zakládala se nová hornická města. Šachty jsou kolem města Lens už sice zavřené, oblast ale dnes doslova těží ze své bohaté historie. I proto je celý hornický pás od roku 2012 na seznamu světového dědictví UNESCO.

Kolem města Lens se naskýtá jedinečný pohled. Z ničeho nic černé pyramidy! Ty napovídají, že se tady v minulosti netěžilo nic jiného než černé uhlí.

Nejvyšší halda a krásná vyhlídka

Před námi vidíte dvě haldy. My se vyšplháme na sedmdesát čtyřku. Nahoru vede strmá cesta, ale pak se naskytne krásná vyhlídka,“ popisuje ještě pod haldou průvodkyně Emilie Nemethová. Černé kopce, někde už porostlé křovinami, působí v nížinaté severofrancouzské krajině až magicky.

Čtěte také

Jedná se o nejvyšší haldu v Evropě. Uvidíte, že kolem města Lens je jich skutečně hodně a to různých výšek i šířek. Tyhle černé haldy vytvářejí nejdelší pás nejen v severní Francii, ale i v Evropě,“ upozorňuje nás.

V celé oblasti jich je více než tři sta. My teď stoupáme na jednu z pyramid v oblasti, kterou obyvatelé Lens nazvali jednoduše Základna 11/19.

Zásadní změna krajiny

Jak vysvětluje Emilie, první šachta se datuje do roku 1720. Velké pánve jako je právě 11/19 pak vstoupily do provozu na konci devatenáctého století. A zásadně tak změnily ráz krajiny.

Z haldy je vidět i slavné městečko Loos-en-Gohelle. Nikde žádné vysoké budovy, vesnice tvoří jen hornické kolonie

Je několik způsobů, jak se odval hromadil. Tady používali posuvný pás, který zbytky po protřídění vyvezl nahoru a postupně vznikal kopec. Občas to byly i lanovky. Proto jsou některé okolní domy černé,“ ukazuje.

Během války se i tady tvořila odbojová činnost. Ženy uhlí schválně špatně třídily, aby pak skončilo společně s břidlicí na haldě. Po směně si uhlíky posbíraly a mohly jím doma topit,“ poukazuje na historický fakt.

Hornická oblast světového významu

Z haldy je vidět i slavné městečko Loos-en-Gohelle. Nikde žádné vysoké budovy, vesnice tvoří jen hornické kolonie. Celá oblast, včetně domků z červených nebo bílých cihel, je na seznamu světového dědictví UNESCO.

Čtěte také

Pro horníky se v okolí stavěly domy, kterých je tady hned několik typů. Vidíte slavné corony, samostatné dvojdomky a pak to byly ty se zahrádkou. Protože aktivitou horníků po práci bylo hlavně zahradničení,“ vysvětluje na vrcholku průvodkyně Emilie Nemethová.

Dohlédneme k městu Lens a dokonce až k belgické hranici. V okolí jsou desítky dalších hald. Tahle je ale nejvyšší. Se svými asi tak sto šedesáti metry nad mořem je vlastně pomyslnou střechou Evropy.

autoři: Marie Sýkorová ,
Spustit audio

Související