Ceny Anděl ovládlo album zesnulého Davida Stypky. Interpretkou roku je Ewa Farna

Hudební Ceny Anděl mají své majitele. Nejvíce jich získal in memoriam zpěvák David Stypka. Favoritkou 31. ročníku byla Ewa Farna, která nakonec proměnila jednu ze svých 4 nominací v kategorii Sólová interpretka. Do síně slávy akademici uvedli skladatele, pianistu a zpěváka Jaroslava Uhlíře.

Slavnostní ceremoniál otevřela kapela Mirai se skladbou Vedle tebe usínám z alba Maneki Neko. S ním zvítězila a odnesla si zlatou sošku pro nejlepší skupinu. Anděla symbolicky věnovala zesnulému zpěvákovi Davidu Stypkovi, který se podle frontmana kapely Miraie Navrátila do desky promítl.

Mluví jazykem své generace

Na desce Umami Ewa Farna vzpomíná na své o 15 let mladší já a věnuje se taky problematice body shamingu a otázce přijetí vlastního těla.

Čtěte také

„Pro mě první vědomě ženská deska,“ říká Ewa Farna. Přesah desky ocenil předseda rady České hudební akademie Honza Vedral: „Ewa Farna se tam snaží dávat větší smysly a mluvit jazykem svojí generace, mluvit normálně, tak jak spolu mluvíme. To jsou věci, které se odrazily na tom, že je to album tak úspěšné.“

Emoce surových nahrávek

Nejvíce uspělo album Davida Stypky Dýchej, které zvítězilo ve všech třech kategoriích. Rozpracovanou nahrávku za umělce, který podlehl těžké nemoci, dokončili jeho spoluhráči ze skupiny Bandjeez.

„Je v něm velice silná emoce, přestože tam byly použity zpěvy z různých zkoušek nebo demoverzí, protože k finálnímu nazpívání se David Stypka už bohužel nedostal,“ lituje Vedral.

Kromě udílení cen se také vzpomínalo na zesnulého skladatele a zpěváka Miroslava Žbirku.

autoři: Adéla Burešová , vma
Spustit audio

Související